P. de Gruyter, Markt, GoudaIk kan mij zulk soort vrachtwagens nog wel herinneren alleen er stond toentertijd een DAF trekker voor en de gehele lading was losgestapeld met een net eroverheen want dat was voor het volgende filiaal, later zijn ze overgegaan op containers.


Piet de Gruyter Markt 74 Gouda

Huidige situatie Markt 74 Gouda,

Ikzelf sta hier voor de etalage, puur toeval deze foto


het interieur van De Gruyter aan Markt te Gouda


+ toenmalige personeel

Dit schijnt een heugelijke foto te zijn, het lijkt erop dat er beschuit met muisjes wordt uigedeeld, het voltallige personeel van de Gruyter in Gouda, jaar onbekend
Elly van der Sloot – Molenaar schreef:
Erg leuk stukje in het AD van zaterdag 19 maart gelezen.
Erg herkenbaar voor mij, omdat ik in 1960 ook in de winkel in Gouda op de markt heb gewerkt.
Ik was nog 14 toen ik in dienst kwam, en als er controle van de arbeidsdienst kwam moest ik even naar zolder, na 2 maanden werd ik 15 dus mocht ik beneden blijven.
Was een gezellige ouderwetse winkel met koffiesilo,s en molen, ook hadden ze nog een ouderwetse kassa met knoppen.
Als de geldla open moest kon je een klap op de knop geven en soms kreeg je dan ook een schok van elektriciteit.
De boodschappen moesten handmatig uit de vakken gehaald worden en eerst op een lijstje worden opgeteld en uitgerekend.
Het personeel droeg lange gesteven schorten met een gestreept paars randje, in de stijl van de boodschappenboekjes.
De bestellingen werden ook eens in de week klaargemaakt in doosjes, waarna de bezorger ze afleverde bij de klanten.
Suiker werd nog met de hand afgewogen, eens per week vanuit grote balen.
Ook het koper van de vensterbanken aan de buitenkant moest regelmatig worden gepoetst.
Al met al was het een leuke tijd, ik heb daar 1 jaar gewerkt, waarna ik naar Rotterdam verhuisde, en ik bij de Gruyter in de Lusthofstraat ging werken.
Dit was een modernere zelfbediening winkel, met later een vleeswaren toonbank, ik heb daar altijd met plezier gewerkt tot ik later naar kantoor ben gegaan.
Nog even over die 10 procent, het personeel kreeg 20 procentcoupons waarmee je op de oranje bonnen dus dubbel voordeel had, als je ouders of zelf bij de Gruyter kochten, was een leuk extra zakcentje.
Ik hoop dat U iets aan mijn verhaaltje heb, Ik vond het leuk om even te vertellen.
Met vriendelijke groeten, Elly van der Sloot – Molenaar


Goedendag, mijn naam is Henk Bos en kom oorspronkelijk uit Gouda maar woon al weer jaren elders.
Er was niet alleen een "De Gruyter" aan de Markt, waar ik overigens nog als jong ventje van 15 jaar ben gaan werken op 01-05-1969, maar ook nog een filiaal aan het "van Hogendorpplein" (zie een bouwvergunning aanvraag + Google maps foto) waar ik na een periode in Den Haag had gewerkt bij een "De Gruyter" filiaal aan De Stede (zie afb.), ik kwam een piepklein fotootje tegen van die voormalige vestiging via Google, daar is nu een LIDL filiaal gevestigd en op de hoek waar ooit in mijn tijd een VENDEX filiaal was gevestigd, zit nu een JUMBO.
Ik kon in die tijd met mijn toenmalige "bedrijfsleider" mee naar Den Haag aan de "De Stede" en dat heb ik toen maar gedaan, totdat het filiaal aan De Stede ging sluiten.
Bijna de gehele inventaris werd naar het De Gruyter filiaal aan de Leyweg gebracht en andere spullen naar andere nog overgebleven filialen verspreid over Den Haag.
Dat waren leuke weken dat leeg halen van zo'n groot pand, daarna ben ik dus teruggekeerd naar Gouda maar niet meer naar de Markt maar naar het'" tweede" filiaal aan het 'van Hogendorpplein" daar heb ik nog zo'n klein jaar gewerkt en ben toen overgestapt naar de 'concurrent" Simon de Wit in Rotterdam Noord.
Ik weet nog dat het hele De Gruyter concern was verkocht aan de Steenkolenhandelsvereniging (SHV) en dat wij als personeel een gouden pennenset hebben gekregen, een potlood en balpen, helaas dat ben ik kwijtgeraakt in de loop der jaren, maar misschien zijn er nog mensen die dat nog steeds hebben bewaard. Op de Markt in Gouda zit nu een juwelier "Lucardie" in dat voormalige pand van De Gruyter, er niets meer te zien van die prachtige tegel tableaus waar de toeristen zo gek op waren en ons altijd vroegen "mogen we foto's maken, ja hoor gaat Uw gang", veel Amerikanen , Japanners etc. hebben hier de "beroemde" tegeltableaus op de gevoelige plaat vastgelegd.
Er zit een verlaagd plafond in dit pand dus wie weet zijn de tableaus nog aanwezig, alhoewel er wordt gesuggereerd dat er eentje in een Hotel in Bergambacht geplaatst zou zijn, is mogelijk natuurlijk maar kan ook uit een ander filiaal afkomstig zijn.
Ik weet nog dat we een vriezer hadden in de winkel, eentje van ongeveer 2 meter bij een meter en dat er kip in de aanbieding was tijdens een winter.
Aangezien we dus geen tweede opslagvriezer hadden hebben we dus de dozen met bevroren kippen op het dak gelegd, overdag vroor het ook ! zo bleven we aardig op voorraad met "onze' reclame kip.
Dan nog het verhaal over de befaamde diepvries spinazie van De Gruyter, we verkochten uiteraard ook de bekende Iglo spinazie maar deze was op een bepaalde dag uitverkocht, een klant vroeg of die De Gruyter spinazie net zo goed was als die van Iglo, ik vertelde haar dat het zelfs gelijk stond aan die van Iglo, Maar zij vertelde mij dat haar Man en kinderen alleen maar Iglo spinazie wilde eten en niks anders, ik adviseerde haar toen om de verpakking te laten "verdwijnen" voordat het hele span thuiskwam zodat ze niet konden zien uit welke verpakking de spinazie kwam.
Twee dagen later kwam ze weer in de winkel en vertelde mij dit verhaal: "nou mijn man en kinderen aten de spinazie alsof het echt van Iglo was, na de afwas gedaan te hebben vroeg ik aan mijn man en kinderen hoe zij de spinazie vonden smaken, "nou zoals vanouds van Iglo natuurlijk" toen haalde ik, zoals ze vertelde, een bewaarde verpakking van De Gruyter te voorschijn en hun monden vielen open....hè van de De Gruyter? ja zei ik van De Gruyter stelletje aanstellers, ha ha en zodoende koop ik voortaan alleen nog maar de Gruyter diepvries spinazie.
Overigens vertelde zij mij nog "het scheelt ook nog eens een hoop geld want zo'n pakje diepvries spinazie van Iglo kostte toen geloof ik FL. 1.29 en van De Gruyter slechts FL. 0.69 !!" het Iglo concern verpakte voor vele grootgrutters in die tijden en wellicht nog wel, bepaalde diepvries producten met hun eigen logo en merknaam erop vandaar dat die zg. huismerken altijd goedkoper waren dan van een A merk zoals Iglo, de inhoud was gewoon hetzelfde!
Ben ook nog op een cursus geweest in Den Bosch aan de Havensingel (zie foto) om snel op een kassa te kunnen rammelen en dat een week lang met 9 "dames" en ik als enige 'heer' ha ha, was een klein stukje lopen vanaf het station in Den Bosch een leuke tijd gehad daar, zie foto van alle dames die toen die cursus gevolgd hadden daar, vraag mij overigens af wat er van al die dames heden ten dage geworden is.
En natuurlijk het 'Getuigschrift" zie bijlage. Met vriendelijke groet, H.Bos.
hier ergens links was het pand waar we die kassacursus kregen

De groep cusrsisten met rechts staand de "cursusleidster" ikzelf staand 2e van links in oktober 1969
Alle foto's en Tegeltableaus zijn afkomstig van de Gruyter te Gouda

The Professionals
Dit tegeltableau is in een hotel te Bergambacht geplaatst en komt van oorsprong uit de De Gruyter winkel die op de Markt was gevestigd.

Zie ook een filmpje over Gouda, de Markt en de Gruyter is te zien

Terug naar de hoofdpagina http://www.pietdegruyter.nl/