Voormalige filiaal van de Gruyter aan de Markt te Gouda
en wat meer wetenswaardigheden...............

Panhard vrachtwagen van P. de Gruyter & Zn. NV.Opname is gemaakt in opdracht van Englebert's Automobielhandel
Hier nog een leuke website over automerken die ook vrachtwagens hebben geproduceerd.
De "Trekker" is een Kromhout het bouwjaar is waarschijnlijk 1952, zie ook Verheul Waddinxveen
's-Hertogenbosch, Veemarktkade, Magirus-Deutz vrachtauto's van P. de Gruyter & Zn. NV. op het bedrijfsterrein, 21 oktober 1956
 
Het De Gruyter pand aan de Markt in Gouda waar ik als 15 jarige op 1 mei 1969 in dienst trad
De tegeltableaus! Wat een prachtig beeld was dat in die de Gruyter panden, een echte eyecatcher waarvan er één hier op deze pagina te zien is.
Wat ik mijzelf afvraag of die tegeltableaus nog in het pand aanwezig zijn, er is ooit een verlaagd plafond in aangebracht vanwege het Juweliers bedrijf van Lucardi, het schijnt wel zo te zijn dat er eentje in een Hotel in Bergambacht aanwezig is, zie foto verderop deze pagina.
Een personeelsfoto uit de jaren zestig, deze is gemaakt voordat ik daar mijn intrede deed, één dame die herken ik nog wel en dat is de tweede van links, haar naam: "Ineke de Waal" ze woonde in die tijd in Waddinxveen, ik heb haar later ooit nog eens terug gezien in een winkel die Gruma heette aangezien het de Gruyter concern overgenomen was door de Steenkolen Handels Vereniging (SHV) en de restanten, van het eens grote De Gruyter concern, zijn in ±1976 opgeslokt door supermarktketen Spar, de naam "Gruma" kwam uit de koker van de SHV, die tevens toentertijd ook de Makro's in bezit hadden, deze formule is later overgenomen door Metro AG
Dit tegeltableau kan ik mij nog wel herinneren, het inzetje niet maar het is al heel lang geleden, maar of deze ook in het pand aan de Markt in Gouda aanwezig was dat weet ik dus niet helemaal zeker maar anders moet ik deze wel in een ander pand van De Gruyter gezien hebben want ik werd nog weleens uitgeleend aan andere filialen in de regio, het tableau komt mij wel heel erg bekend voor.
 
Dit tegeltableau bevindt zich dus in dat Hotel in Bergambacht maar niet zeker is of dit afkomstig is uit het voormalige pand aan de Markt van de Gruyter in Gouda
 

De Gruyter koffie

Hieronder drie pakken bonen-koffie van De Gruyter, Oranjemerk, Roodmerk en Goudmerk, er bestond ook vacuüm koffie zelfde trend als de bonen-koffie, dus ook het Oranje, Rood en Goudmerk, deze pakken werden steeds meer en vaker verkocht vanwege de toename snelfilter koffiezetmachines/apparaten. zie hier
      
 
Dit is het officiele getuigschrift van De Gruyter, hieronder nog een foto van die "Kassa cursus" in Den Bosch die duurde vanaf 13 t/m 23 oktober 1969, zoals je ziet allemaal dames ik was de enige "heer" in dit gezelschap, één dame kan ik mij nog herinneren en die staat naast mij tegen die deur, ze kijkt net even naar links, haar naam weet ik ook nog en zij heette 'Riet de Laat" en kwam uit Rosmalen of Oss, tien dagen best naar mijn zin gehad daar.
Hieronder de locatie in Den Bosch de Havensingel waar die fiets voor de gevel staat, althans als ik mij nog kan herinneren maar het kan net zo goed een ander pand zijn geweest daar op die Havensingel.
Elke donderdag rook heel Den Bosch naar de koffie want dan werd de koffiebranderij van de Gruyter opgestart en daar stond de Gruyter wel bekend om zijn Rood en Goudmerk koffie, je had ook nog het goedkopere "Oranjemerk" dat verkocht wel maar lang niet zo veel als Roodmerk, Oranjemerk was niets anders dan "mindere" koffiebonen en werd als Oranjemerk verkocht.
Hieronder een opname van Google maps van de achterzijde van het toenmalige De Gruyter pand aan De Stede in Den Haag, toentertijd bestond er geen achteringang, dat wat nu als klanteningang te zien is was ooit de ingang van het magazijn etc.

Hier bevond zich ooit een groot filiaal van het De Gruyter concern, ik heb daar gewerkt naar ik meen vanaf begin 1970 t/m september 1971, nadat mijn voormalige bedrijfsleider (Axel van Rijn) van de locatie aan de Markt, mij vroeg of ik niet in Den Haag bij hem wou komen werken en zo gezegd zo gedaan.
Hier was werkzaam Andre Engelen en Cella Sampimom, die zijn ook later met elkaar in het huwelijk getreden, ik ben ooit nog eens samen met mijn toemalige vriendin "Janneke" op een druilerige zondag bij hun thuis geweest, waar dat precies was in Den Haag dat ben ik totaal kwijt, ik weet wel dat Andre later in een herenmodezaak is gaan werken.
Ik sla het stukje "slagerij" maar even over want dat "vak" is niet aan mij besteed, de foto hieronder waarbij mijn rechterarm in een "mitella" zit had niets van doen met het "slagersvak" opzich maar was een ongevalletje, aangezien ik met mijn hand door de glazen deur van de slagerij was gegaan, het glas spatte compleet uiteen en pas na een paar tellen voelde ik iets "vreemds" aan mijn rechterhand, mijn rechter ringvinger hing alleen nog aan de pees en wat vel eraan, kortom als een "speer" naar het dichtsbijzijnde ziekenhuis gebracht en daar hebben ze de vinger weer netjes "gerepareerd", het heeft meer dan dertig jaar geduurd eer ik weer iets van gevoel in die vinger kreeg maar het is na al die jaren nooit meer geworden zoals het ooit was.

de Gruyter filiaal, De Stede 22, Den Haag (links de Gruyter) het lijkt erop dat er toen al de "donkere wolken" boven het concern kwamen te hangen.
Deze foto is in die tijd door de assistent bedrijfsleider (volgens mij heette deze man Dhr.Kloet) gemaakt die mij naar het toenmalige *Leyenburg Ziekenhuis (kom ik zo op terug) had gebracht op woensdag 24 februari 1971, om daar de vinger weer te repareren wat ook redelijk goed gelukt is, was wel even twee weken uit roulatie.
De vier glazen deuren zijn later vervangen door kunststof deuren, houten deuren mochten niet vanwege de hygiëne regels betreffende de slagerij.
Ik werd ook nog weleens vaak "uitgeleend" aan andere filialen als die een mannetje tekort kwamen zo heb ik aardig wat filialen van deze grootgrutter mogen leren kennen, wat mij nog wel bijstaat in Den Haag waren de filialen aan de Boekhorststraat 46 en de Fahrenheitstraat 434 a.
 
Het de Gruyter filiaal in Den Haag aan de "De Stede", zie voorgaande afbeelding van de achterzijde van het pand, wat nu een filiaal van Lidl is, daarnaast zit een filiaal van Jumbo, ik weet nog wel dat daar in mijn tijd een pand van Vendex in was gevestigd en ik heb het hier over begin jaren '70, in Den Haag.
Toen eenmaal het de Gruyter concern werd overgenomen werden er heel veel panden van de Gruyter gesloten, zo ook dus het pand aan De Stede, dit ligt overigens in de wijk Berenstein, na het vertrek van "Axel van Rijn" moest ik met het openbaar vervoer oftewel met trein en bus en dat was lijn 25 vanaf het centraal station in Den Haag.

Toen eenmaal het pand aan De Stede gesloten werd ging de hele inventaris naar het De Gruyter filiaal aan de Leyweg, die was waarschijnlijk meer levensvatbaar dan die op De Stede en hemelsbreed viel dat ook wel mee, in feite zaten de twee De Gruyter fialen te dicht bij elkaar waar De Gruyter overigens een patent op had!! en de andere goederen gingen naar andere nog overgebleven filialen in Den Haag en omstreken.
Dat waren hectische leuke weken dat leeg halen van zo'n grote winkel, daarna ben ik dus teruggekeerd naar Gouda maar niet meer naar de Markt maar naar het'" tweede" filiaal aan het 'van Hogendorpplein" daar heb ik nog zo'n klein jaar gewerkt en ben toen overgestapt naar de 'concurrent" Simon de Wit in Rotterdam Noord.
 

*Leyenburg Ziekenhuis

Leyenburg Ziekenhuis na een fusie in 2004 het HagaZiekenhuis, locatie Leyweg geworden, in 1971 kon ik niet bevroeden dat ik daar na ±38 jaar wederom een bezoekje zou brengen als patiënt zijnde en bij toeval ook in de maand februari, jaar 2009, niet dat ik het mij kon herinneren dat ik daar al eens eerder was geweest.
Ik was opweg naar m'n laatste klant van die dag die al heel vroeg was begonnen zo omstreeks 3.30 uur, ik had op de Amsterdamse markt daar in alle vroegte gelost, overigens was ik laat in de middag de dag ervoor uit Italië gekomen om een aantal klanten o.a. in Amsterdam en Aalsmeer e.o. van planten te voorzien etc.
Ik reed zo rond een uurtje 11 in de ochtend op de N211 en op de kruising met de N222 (de N222 de Bloemenroute wordt deze ook wel genoemd) moest ik wachten voor de verkeerslichten, om een lang verhaal kort te houden, ik was onwel geraakt en maar goed dat ik stilstond!
Zodoende kwam ik wederom in dat Leyenburg Ziekenhuis terecht, na een kijkje via de hoofdslagader in de lies bleek dat mijn aderen spic en span schoon waren, ze begrepen er niets van en ik ook niet in het begin, maar de vraag van "waarom ben ik nu onwel geworden" bleef mij wel bezighouden, de volgende dag toen ik naar het ziekenhuis in Gouda was gebracht kwam ik erachter dat ik de uren voorgaande het "onwel" worden helemaal niets had gegeten, conclusie mijn bloedspiegel daalde zo snel dat ik dus bewusteloos ben geraakt, eigenlijk stom maar ik had mijn zinnen gezet om op Poeldijk, het laatste adres, om daar te gaan eten, dat ging niet op, het werd een maaltijd in het Leyenburg Ziekenhuis, ben daarna nog een weekje thuis gebeleven en daarna weer gaan rijden want ja Italië heeft toch wel wat..............
 
De bedrijfsleider Axel van Rijn kreeg een goede baan in die tijd bij Vroom & Dreesman een naar ik meen in een filaiaal in Hilversum, heb de man hierna nooit meer gezien of ontmoet.
Hij reed in die tijd met een oud model "Lelijke Eend" oftewel een "Deux chevaux" in het Nederlands een  2PK, 2CV, topsnelheid was amper 90 km per uur, een ietwat omhoog lopend stukje op de snelweg dan verloor deze al zijn snelheid.
Op een dag, waar ik niet bij was overigens, kreeg de "Lelijke Eend" een aanrijding met een Tram in Den Haag en daar kon het wagentje niet tegen kortom einde "Deux chevaux", deze bedijfsleider woonde in Reeuwijk en haalde mij elke ochtend op in Gouda op het "Bolwerk', zie hieronder een foto uit de jaren '60 toen het kunstwerk nog midden op het plein stond en zonder verkeerslichten, al jarenlang staat het nu op een groenstrook op het "Oranjeplein".
Hieronder het "Bolwerk" in Gouda
De oude situatie zoals het toen was een foto uit de jaren '60, zelfs die oude Gashouder stond er nog en wat oude bebouwing wat allang is gesloopt, ook hier heeft stadsvernieuwing plaatsgevonden zoals is te zien op de Google maps afbeelding, als men uitzoomt dan kun je heel goed zien hoe Gouda er een paar eeuwen geleden uitzag omringd door grachten/singels met fraaie stadspoorten etc.overigens bestaat er geen enkele Stadspoort meer, maar die kunt men hier op deze pagina nog wel bewonderen.
 
Een aanvraag voor een bouwvergunning uit het jaar 1958
Het van Hogendorpplein in Gouda, op deze hoeklocatie, waar nu zonnestudio van "Sunday's" in is gevestigd en daarvoor was het een filiaal van Gall&Gall, bevond zich een filiaal van de Gruyter, heb daar gewerkt vanaf ongeveer augustus 1971 t/m februari 1972.
Ben toentertijd naar de "concurent" overgestapt en wel Simon de Wit in de Benthuizerstraat te Rotterdam-Noord, nadat Albert Heijn Simon de Wit had overgenomen vond ik het wel genoeg, had ook inmiddels mijn "kruiderniersvakdiploma" behaald en een twee jarige "managementopleiding" achter de rug, allebei avondopleidingen, maar ik heb de detailhandel toen vaarwel gezegd, helaas is dus het diploma van die tweejarige "managementopleiding" verloren gegaan bij enkele verhuizingen en zolderopruimingen net zoals meerdere zaken/spullen overigens, maar weg is ook echt weg, jammer maar niets aan te doen.
Maar het "kruideniersvakdiploma" (zie afbeelding onder) is onlangs teruggevonden in een doos waarvan ik het bestaan al eens meer wist en daar vond ik nog veel zaken in terug waarvan ik dacht dat deze voor eeuwig verloren waren geggaan.

Ben daarna op de Goudse groenten en fruitveiling te Waddinxveen terecht gekomen op kantoor annex boekhoudafdeling en verrichte wat hand en spandiensten die daar werden gepleegd op zo'n groenten en fruitveiling, dat heb ik precies twee jaar volgehouden en toen was ik er helemaal klaar mee met dat tussen "vier" muren bivakeren, ik zocht ruimte en wat meer vrijheid en niet de hele dag door een of andere omhooggevallen pennenlikker op m'n vingers gekeken te laten worden.

Had al een rijbewijs B+E toentertijd en ben daarna ook mijn "groot rijbewijs" gaan halen oftewel zoals het officieel heet "rijbewijs C t/m D" maar dat kreeg je allemaal in één keer daar hoefde je geen aparte rijopleidingen voor te plegen zoals heden ten dage wel het geval is + die bijkomende "code 95" waar ik overigens nooit geen last van gehad heb want ik was daarvaan vrijgesteld vanwege mijn leeftijd zeg maar en zodoende ben ik toen beroepschauffeur geworden wat ik bijna 38 jaar lang heb mogen uitvoeren, met plezier maar ook weleens dagen erbij hebben dat alles tegenzit maar dat is inherent aan elk beroep, deze belevenissen kunt hier bekijken.
 

Benthuizerstraat 52b te Rotterdam-Noord

Dit "Kruideniers Vakdiploma" heb ik dus in de tijd dat ik bij Simon de Wit werkzaam was behaald, een avondcursus in 10 maanden, normaal duurde deze opleiding 3 jaar heb ik mij laten vertellen maar dan als dagcursus, ik heb de versnelde route gekozen toentertijd, tijdje erna ben ik toen aan zo'n Management Cursus begonnen deze heb ik wel afgerond maar ik zag een baan in een strak pak met stropdas toch niet helemaal als mijn toekomstbeeld!
Het filiaal van Simon de Wit in de Benthuizerstraat 52b te Rotterdam-Noord, foto dateert uit 1969, ik ben daar in begin 1972 begonnen, tegenwoordig ziet het er totaal anders uit (anno 2019) k heb geconstateerd dat daar veel is veranderd, de laatste maal dat ik daar in de buurt was (Bergweg) dateert alweer uit 2003.
Op deze bovenstaande foto uit 1969 is de ingang van Simon de Wit nog naast nummer 52, als men op de afbeelding van Google maps kijkt dan ziet men dat Toko Hoi Yun het gedeelte, wat voorheen de ingang was van Simon de Wit, bij de winkel heeft getrokken en het filiaal van Albert Heijn is verder naar, voor de kijker rechts, links opgeschoven daar zijn wat panden bij het filiaal getrokken, kortom het is even puzzelen maar de conclusie is dat er veel is "geschoven" daar in die Benthuizerstraat.
Wat mij toentertijd in 2003 opviel was dat er een heuse parkeergarage is gevestigd en uiteraard heb ik daar ook de auto maar geparkeerd om gelijk maar eens rond te kijken, in mijn tijd, dus zo begin '72 stonden op deze plek nog gewoon huizen en er was ook een broodbakkerij aanwezig, het straatje achterom (Vinkenlust) zeg maar, liep dus dood.
Ik herinner mij ook dat er in '72 een kledingmagazijn o.i.d. naast het magazijn van Simon de Wit zat, daar werden leren jassen etc. gemaakt, maar ik zie nu dat het allemaal nieuwbouw is, ook de overzijde is allemaal nieuwbouw, daar stonden echt nog oude woningen zoals die in de Vinkenstraat.
Kan mij ook nog herinneren dat er een autotakelbedrijf annex garage in dat straatje zat, maar wat daarvan de naam was ben ik vergeten, als laatste wat mij is bijgebleven was dat er de voormalige Victoria bioscoop annex Theater er nog stond, een troosteloos gebouw eigenlijk, op een dag was er veiling gaande al het interieur werd per opbod verkocht, een collega van mij heeft er voor zijn nogal lange eettafel bij hem thuis, 6 stuks stoelen gekocht, die zaten overigens met drie aan elkaar vast, was nog een hele klus om die bij hem thuis naar boven te krijgen maar eenmaal aan de vloer geschroefd stond dat best wel "grappig" maar ook wel mooi met die opklapbare zittingen.
Het voledige pand is toentertijd verbouwd en kwam elektronica gigant Correct erin, ben er een paar maal binnen geweest maar ook dat is inmiddels verleden tijd, hier een opnamevan Google maps, het zal mij echt benieuwen of het complete pand gesloopt gaat worden want zo de berichten te lezen hierover is er nog altijd geen vooruitgang.
Ik kwam dus met de trein naar station Rotterdam-Noord en liep dan vanaf het station naar m'n werk bij Simon de Wit in de Benthuizerstraat, wat mij nog is bijgebleven is dat er een Renault dealer HIER op deze plek bevond en volgens ingewijden heeft er ook nog een elektronicazaak BCC in gehuisvest gezeten, nu zag ik dat er een filiaal van de Lidl in gehuisvest is.
Dit verhaal ging eigenlijk over de grootgrutter P.de Gruyter & Zn maar eindigde met een andere verdwenen grootgrutter Simon de Wit en de omgeving daarvan, ik heb in totaal twee jaar lang bij "Simon" gewerkt en toen het gerucht ging dat de andere grootgrutter met de naam Albert Heijn de hele handel ging overnemen heb ik besloten om het detailhandelvak maar aan de wilgen te hangen, wat ik toen ben gaan doen heeft u al kunnen lezen.
Vraag mij overigens af of iemand dat bewuste reclamefilmpje ooit nog eens heeft teruggezien op You Tube o.i.d en of die mijnheer Frits Koumans ook daadwerkelijk is beantwoord, want hij was het "jongetje" wat in dat filmpje meespeelde, ben heel benieuwd.

Meer weten over de nostalgie van P.de Gruyter & Zn kijk dan hier, wat mij wel is opgevallen naar het zoeken van items over dit voormalige concern is dat er toch, gelukkig maar, vele ondernemers zijn die de historie van deze voormalige winkelpanden heel goed hebben ingeschat en ook de buitengevel maar zeker ook het aanzien van de ruimte binnen het pand bewaard is gebleven en dat kan ik helaas niet zeggen van het pand aan de Markt in Gouda, eeuwig zonde!
Hier nog een video met een drone over de binnenstad van Gouda, voor de liefhebebrs!
 
 
The Ancestor Company
Alle rechten voorbehouden,
Met dank aan diverse archiefinstellingen voor het beschikbaar stellen van bepaalde afbeeldingen en feiten.
Copyright © Genealogybos.com 2020