Mijn verhaal over P.de Gruyter & Zn. aan de Markt te Gouda
en o.a. bij Simon de Wit in de Benthuizerstraat te Rotterdam


(en de latere jaren na het detailhandel avontuur)
Panhard vrachtwagen van P. de Gruyter & Zn. NV. deze opname is gemaakt in opdracht van Englebert's Automobielhandel
Hier nog een leuke website over automerken die ook vrachtwagens hebben geproduceerd.
De "Trekker" is een Kromhout het bouwjaar is waarschijnlijk 1952, zie ook Verheul Waddinxveen
's-Hertogenbosch, Veemarktkade, Magirus-Deutz vrachtauto's van P.de Gruyter & Zn. NV. op het bedrijfsterrein, 21 oktober 1956
 
Het pand van De Gruyter aan de Markt in Gouda waar ik als 15 jarige op 1 mei 1969 in dienst trad, foto ±1955
De tegeltableaus! Wat een prachtig beeld was dat in die de Gruyter panden, een echte eyecatcher waarvan er twee hier op deze pagina te zien zijn.
Wat ik mijzelf afvraag of die tegeltableaus nog in het pand aanwezig zijn, er is ooit een verlaagd plafond in aangebracht vanwege het Juweliers bedrijf van Lucardi, het schijnt wel zo te zijn dat er eentje in een Hotel in Bergambacht aanwezig is, zie foto verderop deze pagina.
Een personeelsfoto uit de jaren zestig in het filiaal aan de Markt te Gouda, deze is gemaakt voordat ik daar mijn intrede deed, één dame die herken ik nog wel en dat is de tweede van links, haar naam: "Ineke de Waal" ze woonde in die tijd in Waddinxveen, ik heb haar later ooit nog eens terug gezien in een winkel die Gruma heette aangezien het de Gruyter concern overgenomen was door de Steenkolen Handels Vereniging (SHV) en de restanten, van het eens grote De Gruyter concern, zijn in ±1976 opgeslokt door supermarktketen Spar, de naam "Gruma" kwam uit de koker van de SHV, die tevens toentertijd ook de Makro's in bezit hadden, deze formule is later verkocht aan Metro AG
Enkele tegeltableaus kan ik mij nog wel herinneren, maar het is al heel lang geleden, maar of deze ook in het pand aan de Markt in Gouda aanwezig waren dat weet ik dus niet helemaal zeker en anders moet ik deze wel in een ander pand van De Gruyter gezien hebben want ik werd nog weleens uitgeleend aan andere filialen in de regio.
 
Dit tegeltableau bevindt zich in een Hotel in Bergambacht, niet zeker is of dit afkomstig is uit het voormalige pand aan de Markt van de Gruyter in Gouda
 

De Gruyter koffie

Hieronder drie pakken bonen-koffie van De Gruyter, Oranjemerk, Roodmerk en Goudmerk, er bestond ook vacuüm koffie zelfde trend als de bonen-koffie, dus ook het Oranje, Rood en Goudmerk, deze pakken werden steeds meer en vaker verkocht vanwege de toename snelfilter koffiezetmachines/apparaten. zie hier
      
 
Dit is het officiele getuigschrift van De Gruyter, hieronder nog een foto van die "Kassa cursus" in Den Bosch die duurde vanaf 13 t/m 23 oktober 1969, zoals je ziet allemaal dames ik was de enige "heer" in dit gezelschap, één dame kan ik mij nog herinneren en die staat naast mij tegen die deur, ze kijkt net even naar links, haar naam weet ik ook nog en zij heette 'Riet de Laat" en kwam uit Rosmalen of Oss, tien dagen best naar mijn zin gehad daar.
Hieronder de locatie in Den Bosch de Havensingel waar die fiets voor de gevel staat, althans als ik mij nog kan herinneren maar het kan net zo goed een ander pand zijn geweest daar op die Havensingel.
Elke donderdag rook heel Den Bosch naar de koffie want dan werd de koffiebranderij van de Gruyter opgestart en daar stond de Gruyter wel bekend om zijn Rood en Goudmerk koffie, je had ook nog het goedkopere "Oranjemerk" dat verkocht wel maar lang niet zo veel als Roodmerk of Goudmerk, Oranjemerk was niets anders dan na de sortering van de koffiebonen en wat na sortering overbleef dat werd dan tot "oranjemerk" bestempeld, was niet slecht maar de smaak en daar ging het om tenslotte.
Hieronder uiterst links het de Gruyter filiaal, De Stede 22, Den Haag, het lijkt erop dat er toen al "donkere wolken" boven het concern kwamen te hangen, ze waren immers te laat met de "omschakeling" zoals dat werd genoemd.
Hieronder een opname van Google maps van de achterzijde van het toenmalige De Gruyter pand aan De Stede in Den Haag, toentertijd bestond er geen achteringang, dat wat nu als klanteningang te zien is was ooit de personeelsingang en die van het magazijn etc.

Hier aan De Stede 22 bevond zich dus ooit een winkel-filiaal van het De Gruyter concern, ik heb daar gewerkt naar ik meen vanaf voorjaar 1970 t/m september 1971, nadat mijn toenmalige bedrijfsleider (Axel van Rijn) aan de Markt in Gouda, mij vroeg of ik niet in Den Haag bij hem wou komen werken, hij was reeds een maand of drie bedrijfsleider geworden in Den Haag, noem het promotie en zo gezegd zo gedaan.
Ik weet nog wel dat daar in mijn tijd een pand van Vendex in was gevestigd wat nu een Jumbo filiaal is.

Hier waren ook werkzaam Andre Engelen en Cella Sampimom, die zijn ook later met elkaar in het huwelijk getreden, ik ben ooit nog eens samen met mijn toemalige vriendin "Janneke" op een druilerige zondag bij hun thuis geweest, waar dat precies was in Den Haag dat ben ik totaal kwijt, ik weet wel dat Andre later in een herenmodezaak is gaan werken.(Denkend aan Gerzon of Gazan, eerlijkheidshalve weet ik niet echt meer de naam van het bedrijf waar hij is gaan werken)

Ik sla het stukje "slagerij" maar even over want dat "vak" is niet aan mij besteed, ik had daar echt de "vingers" niet voor, zat meer thuis in de ziektewet (de messen waren nogal scherp!) dan dat ik daar in de slagerij werkzaam was, nee niets voor mij!!, de foto hieronder waarbij mijn rechterarm in een "mitella" rust, had niets van doen met het "slagersvak" opzich maar was een ongevalletje, aangezien ik met mijn hand door de glazen deur van de slagerij was gegaan, het glas spatte compleet uiteen en pas na een paar tellen voelde ik iets "vreemds" aan mijn rechterhand, mijn rechter ringvinger hing alleen nog aan de pees en wat vel eraan, kortom als een "speer" naar het dichtsbijzijnde ziekenhuis gebracht en daar hebben ze de vinger weer netjes "gerepareerd", het heeft meer dan dertig jaar geduurd eer ik weer iets van gevoel in die vinger kreeg maar het is na al die jaren nooit meer geworden zoals het ooit was.
De naam van de toenmalige slager was naar ik mij kan herinneren van Olphen niet dat ik weet of hij familie is van de befaamde slager die ook de Indische saucijzen maakte aan de Loosduinseweg in Den Haag.

Deze foto is in die tijd door de assistent bedrijfsleider (volgens mij heette deze man Dhr.de Kloet) gemaakt die mij naar het toenmalige *Leyenburg Ziekenhuis had gebracht op woensdag 24 februari 1971, om daar de vinger weer te repareren wat ook redelijk gelukt is, was wel twee weken uit roulatie.

Het toeval wilde dat ik in februari 2009 wederom in het "Leyenburgziekenhuis" (al sinds jaar en dag het HAGA ziekenhuis) terecht kwam nadat ik was "omgevallen" in mijn Renault Magnum Truck (zie foto onderaan dit verhaal) stilstaand voor een verkeerslicht, ze dachten dat ik een lichte hartaanval had gekregen maar pas later kwam ik erachter dat ik gewoon te weinig had gegeten op die dag, conclusie was dat ik wel hele schone aders had zoals ik kon zien en meekijken via een monitor, de dienstdoende arts dacht dat mijn aderen compleet vol zaten met fout cholesterol, maar dat was niet aan de orde, de beste man snapte er niets van, ik ook niet trouwens, maar zoals beschreven hierboven daar kwam ik dus later achter wat de oorzaak was.

Ik werd ook nog weleens vaak "uitgeleend" aan andere filialen als die een mannetje tekort kwamen, zo heb ik aardig wat filialen van deze grootgrutter mogen leren kennen, wat mij nog wel bijstaat in Den Haag was het filiaal aan de Fahrenheitstraat 434 a, alhoewel de ingang aan de Laan van Meerdervoort was gesitueerd. (zie hieronder opname 1940 en eentje van Google 2019)
 
De bedrijfsleider Axel van Rijn kreeg destijds een goede baan aangeboden bij Vroom & Dreesman in Hilversum, ben hem hiena uit het oog verloren.
Hij reed in die tijd met een oud model "Lelijke Eend" oftewel een "Deux chevaux" in het Nederlands een Citroën 2CV, bouwjaar was ±1967, zie foto onder een gelijkend model wat kleur betreft, topsnelheid hield niet over ±90 km, een ietwat omhoog lopend stukje op de snelweg dan verloor deze al zijn snelheid.
Op een dag, waar ik niet bij was overigens, kreeg de "Lelijke Eend" een aanrijding met een Tram in Den Haag en daar kon het wagentje niet tegen, kortom einde "Deux chevaux", de foto's daar weer onder zijn wat voorbeelden als het dus echt mis gaat met zo'n en inmiddels nostalgisch "veredeld" Frans koekblik.
Van bepaalde personen weet ik dat ze de achterbank en de voorstoelen eruit sloopten en deze als "veredeld" tuinsetje hebben gebruikt.
Citroën 2CV met een motor van 602 cc met maximaal 29 pk oftewel 21 kW, topsnelheid vanaf 90 t/m 115 km.
Dit is uiteraard niet de "Leijke Eend" van Dhr. van Rijn, deze dient als voorbeeld, maar het kan erger! zie onder.
27 november 1966 El Casal, Spanje. Een vrachtwagen heeft een Citroën 2CV (Lelijke Eend) tot schroot gereduceerd.
 
Dhr.van Rijn woonde destijds in Reeuwijk en haalde mij elke ochtend op op het "Bolwerk" in Gouda, toen stond het kunstwerk nog midden op het plein en zonder verkeerslichten, al jarenlang staat het nu op een groenstrook op het "Oranjeplein". in Gouda.
Na het vertrek van "Dhr.van Rijn" moest ik met het openbaar vervoer oftewel met trein en bus en dat was lijn 25 (Berenstein) vanaf het centraal station in Den Haag.

Toen eenmaal het pand aan De Stede gesloten werd ging bijna de gehele inventaris naar het De Gruyter filiaal aan de Leyweg die amper op 1.5 km was gevestigd, in feite zaten de twee De Gruyter filialen te dicht bij elkaar waar De Gruyter overigens een patent op had!! en de andere goederen gingen naar andere nog overgebleven filialen in Den Haag en omstreken.
Dat waren hectische maar ook leuke weken dat leeg halen van zo'n groot filiaal o.l.v. Dhr. Henneken, hij was de opvolger van Dhr. van Rijn, Dhr.Heneken was familie van het verhuisbedrijf met dezelfde naam, dit even ter info, daarna ben ik dus teruggekeerd naar Gouda maar niet meer naar de Markt maar naar het'" tweede" filiaal aan het "van Hogendorpplein" (zie onder) daar heb ik nog een aantal maanden gewerkt en ben toen overgestapt naar de 'concurrent" Simon de Wit in Rotterdam Noord, maar dit stukje komt verderop aan bod op deze pagina.
Een aanvraag voor een bouwvergunning uit het jaar 1958
Het Van Hogendorpplein in Gouda, op deze hoeklocatie, waar nu zonnestudio van "Sunday's" in is gevestigd en daarvoor was het een filiaal van Gall&Gall, bevond zich een filiaal van de Gruyter, heb daar gewerkt vanaf ongeveer september 1971 t/m februari 1972, de lol was er wel vanaf zeg maar.
 
Meer weten over de nostalgie van P.de Gruyter & Zn kijk dan HIER en zeker ook HIER wat mij wel is opgevallen naar het zoeken van items over dit voormalige concern is dat er toch, gelukkig maar, vele ondernemers zijn die de historie van deze voormalige winkelpanden heel goed hebben ingeschat en ook de buitengevel maar zeker ook het aanzien van het interieur van het pand bewaard is gebleven en dat kan ik helaas niet zeggen van het pand aan de Markt in Gouda, eeuwig zonde!
Hier nog een video met een drone over de binnenstad van Gouda, voor de liefhebbers! en niet te vergeten op 1.30 min. rechts het platte dak van het voormalige filiaal van P.de Gruyter & Zn. aan de Markt in Gouda.
 

Simon de Wit Rotterdam vanaf 1972 t/m 1974

Ben toentertijd naar de "concurent" overgestapt en wel Simon de Wit in de Benthuizerstraat te Rotterdam-Noord, nadat Albert Heijn het complete concern van Simon de Wit had overgenomen vond ik het wel genoeg, Simon de Wit ging overigens door onder de naam "Simon", had inmiddels mijn "kruiderniersvakdiploma" behaald en een twee jarige "managementopleiding" achter de rug, allebei avondopleidingen, maar ik heb de detailhandel toen vaarwel gezegd, helaas is het diploma van die tweejarige "managementopleiding" verloren gegaan bij enkele verhuizingen en zolderopruimingen net zoals meerdere zaken en/of spullen overigens.
Maar het "kruideniersvakdiploma" (zie afbeelding onder) is teruggevonden in een doos waarvan ik het bestaan al niet eens meer wist en daar vond ik nog veel zaken in terug (o.a. dierbare foto's) waarvan ik dacht dat deze voor eeuwig verloren waren geggaan.
 
Dit "Kruideniers Vakdiploma" heb ik dus in de tijd dat ik bij Simon de Wit werkzaam was behaald, een avondcursus in 10 maanden, normaal duurt zo'n opleiding 3 jaar maar dan als dagcursus, ik heb de versnelde route gekozen toentertijd oftewel een avondcursus, daarna ben ik aan een Management Cursus (ook een avondcursus) begonnen, ook deze heb ik afgerond maar ik zag een baan in een strak pak met stropdas toch niet helemaal als mijn toekomstbeeld!
Even terzijde maar deze foto onder is door mezelf ingekleurd, is oorspronkelijk een zwart wit foto.

Benthuizerstraat 52b te Rotterdam-Noord

Het filiaal van Simon de Wit in de Benthuizerstraat 54b te Rotterdam-Noord, foto is gemaakt op woensdag 7 mei 1969, ik ben daar in februari 1972 begonnen. Tegenwoordig ziet het er totaal anders uit (ten tijde van dit schrijven) ik heb geconstateerd dat daar veel is veranderd, de laatste maal dat ik daar in de buurt was (Bergweg) dateert alweer uit 2003.
Op deze bovenstaande foto uit 1969 is de ingang van Simon de Wit nog naast nummer 52, als men op de afbeelding van Google maps kijkt dan ziet men dat Toko Hoi Yun het gedeelte, wat voorheen de ingang was van Simon de Wit, bij de winkel heeft getrokken en de ingang van het filiaal van Albert Heijn is verplaatst naar uiterst rechts daar zijn wat panden verdwenen en bij het filiaal getrokken, kortom het is even puzzelen maar het schijnt dat er veel is gebouwd maar ook verbouwd daar in die Benthuizerstraat.
Wat mij toentertijd in 2003 opviel was dat er een heuse parkeergarage is gevestigd en uiteraard heb ik daar ook de auto maar in geparkeerd om gelijk maar eens rond te kijken, in mijn tijd, dus zo begin '72 stonden op deze plek nog panden zoals een broodbakkerij, het straatje achterom, wat nu Vinkenlust heet, dat heette in mijn tijd de Vinkendwarsstraat en die liep dus dood, ben overigens nog altijd opzoek naar een rechtenvrijefoto van dit voormalige doodlopende straatje.
Ik herinner mij ook dat er in '72 een kledingmagazijn o.i.d. naast het magazijn van Simon de Wit zat, daar werden leren jassen etc. gemaakt, maar ik zie nu dat het allemaal nieuwbouw is, ook de overzijde is allemaal nieuwbouw, daar stonden echt nog oude woningen zoals die in de Vinkenstraat.
Kan mij ook nog herinneren dat er een autotakelbedrijf annex garage in dat straatje zat, maar de naam ervan zou ik niet meer weten, als laatste wat mij is bijgebleven was dat er de voormalige Victoria bioscoop annex Theater er nog stond, was toen al leeg, een troosteloos gebouw eigenlijk, op een dag was er veiling gaande al het interieur werd per opbod verkocht, een collega van mij heeft er voor zijn nogal lange eettafel bij hem thuis, 6 stuks stoelen gekocht, die zaten overigens met drie aan elkaar vast, was nog een hele klus om die bij zijn thuis naar boven te krijgen maar eenmaal aan de vloer geschroefd stond dat best wel "grappig" maar ook wel mooi met die opklapbare zittingen.
Het voledige pand is toentertijd verbouwd en kwam elektronicagigant Correct erin, ben er een paar maal binnen geweest maar ook dat is inmiddels verleden tijd, hier een opname van Google maps, ondertussen is het complete pand gesloopt en is er een heus appartementen complex verrezen.
 
Ik kwam dus met de trein naar station Rotterdam-Noord en liep dan vanaf het NS station Noord naar m'n werk bij Simon de Wit in de Benthuizerstraat, wat mij nog is bijgebleven is dat er een Renault dealer HIER op de hoek Gordelweg en Bergweg bevond en volgens ingewijden heeft er ook nog Its Electronics in gehuisvest gezeten, BCC (inmiddels ook failliet) heeft later alle filialen overgenomen en andere filialen zijn voorgoed gesloten, meer weten? Google is je vriend".
Een bron vertelde mij dat het gebouw in feite uit twee delen bestond maar later is daar toch weer één van gemaakt en nu zag ik laatst dat er een filiaal van de Lidl in gehuisvest is.

Hieronder wat update afbeeldingen wat betreft de voormalige bioscoop "Victoria" hoek Bergweg/Benthuizerstraat

Dit moet zijn geweest rond oktober 1962 toen de film in de landelijke bioscopen vertoond werd, het werd een kassucces! © Hans Grootenhuijs
Links de Benthuizerstraat en Rechts de Bergweg
De sloop is in volle gang ±september 2021
Het voormalige pand is voorgoed weg, anno 2022, sommigen vinden het aanslag op de historie van Rotterdam, ieder zijn/haar mening
En dit wordt de toekomst met dank aan 2D Vastgoed (weet u gelijk waar die 2D's voorstaan: https://www.2dvastgoed.nl/)
 

Hieronder nog wat "nostalgisch" vervoer van de firma Simon de Wit

Een vrachtwagen voor kaasvervoer, jaartal onbekend, merk vrachtwagen idem
 
Hieronder nog wat vrachtwagens van Simon de Wit, met dank aan A.Versluis, foto Utrecht HIER gemaakt, de situatie in 1971 aan de Balijelaan zag er toentertijd geheel anders uit dan anno 2018.
 
Copyright © The Ancestor Company
advertentie maart 1951 van firma van Riek, na 40 jaar volgt in 1958 het faillissement van het bedrijf. 
 
Tot slot nog twee items die hier niet mogen ontbreken en dat is een foto en een advertentie van het overlijden van Dhr.Simon de Wit, daarnaast ook nog een Wikipedia pagina over Dhr.Simon de Wit, de man blijkt ook een uitstekend roeier te zijn geweest, maar ondanks dat is hij toch veel te vroeg overleden.
Video - Simon de Wit distibutie centrum in 1973 in Zaandam (Brand)
 

Werkzaamheden na de detailhandel jaren?

Ben zo omstreeks voorjaar 1974 bij de Goudse groenteveiling te Zevenhuizen op kantoor annex boekhoudafdeling aan werken, dat heb ik precies twee jaar volgehouden en toen was ik er helemaal klaar mee met dat tussen "vier" muren bivakeren, ik zocht ruimte en wat meer vrijheid en niet de hele dag door een of andere omhooggevallen pennenlikker op m'n vingers gekeken te laten worden.
Overigens voor velen zeer verwarrend want het heette tenslotte Veiling Gouda in de volksmond maar stond op het grondgebied van Zevenhuizen en had een Waddinxveens telefoonnummer makkelijker konden ze het niet maken toch?
zie HIER hoe het er anno 2020 uitziet dat voormalige terrein waar ooit de Groenteveiling heeft gestaan die overigens later met veiling Bleiswijk is gefuseerd.

Voorjaar 1975 rijbewijs B+E behaald en ben kort daarna ook mijn "groot rijbewijs" gaan halen oftewel zoals het officieel heet "rijbewijs C t/m D" en met de letter "E" erachter vemeld en dat kreeg je allemaal in één keer daar hoefde je geen aparte rijopleidingen voor te plegen zoals heden ten dage wel het geval is + die bijkomende "code 95" waar ik overigens nooit geen last van gehad heb want ik was daarvan vrijgesteld vanwege mijn leeftijd en zodoende ben ik toen beroepschauffeur geworden wat ik bijna 40 jaar lang heb mogen uitvoeren, met plezier maar ook weleens dagen erbij te hebben dat alles tegenzit maar dat is inherent aan elk beroep, deze belevenissen kunt hier bekijken.

Wat "groot" rijbewijs betreft kan ik kort over zijn, in augustus 2019 kreeg ik een schrijven van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, afijn zie hieronder het afschrift, kwam hierop neer dat ik een keuze moest maken en die was makkelijk, nee geen cursus en geen code 95 , ik ben er klaar mee wat vrachtwagens etc betreft, nu genieten van mijn pensioen, heb lang genoeg gewerkt!!
 
 
Zoals beloofd hier een foto van de Renault Magnum waarin ik "onwel" werd, geluk was wel dat ik stilstond voor een verkeerslicht om rechtdoor te gaan en dat was HIER
The Ancestor Company
Alle rechten voorbehouden,
Met dank aan diverse archiefinstellingen voor het beschikbaar stellen van bepaalde afbeeldingen en feiten.
Copyright © Genealogybos.com 2024
 
Al het fotomateriaal is ingekleurd door de webmaster op enkele afbeeldingen na, op bepaalde afbeeldingen rust een geclaimd
Copyright © door The Ancestor Company
All photo material is colored by the webmaster except for a few images, certain images are subject to a claimed
Copyright © by The Ancestor Company
 
 
 
Vinkelust Roptterdam Noord