This webpage is also in the English language, see HERE
Diese Webseite ist auch in deutscher Sprache, siehe HIER


Bron:Quelle:Source: Independent by John Calder Monday 18 March 1996

Rainer Heumann (1923-1996)
Rainer Heumann was de krachtigste literaire agent in Europa en mogelijk in de wereld.
Zijn plotselinge overlijden op 72-jarige leeftijd zal een onrust veroorzaken in de publicatiewereld op een moment dat de boekhandel probeert om te gaan met grote veranderingen als gevolg van overnames, fusies en het beëindigen van de Net Book-overeenkomst.

Heumann, een beschaafde, elegante en voornaam ogende man, had een reputatie voor eerlijkheid, competentie en goede smaak in een wereld waar dergelijke praktijken en principes vaak als een aansprakelijkheid werden beschouwd en de auteurs en (voornamelijk Engelstalige) uitgevers die hij vertegenwoordigde, vertrouwden hem, lieten hem vaak hun persoonlijke en financiële problemen aanpakken, evenals hun literaire.

Hij was een liefhebber die het leuk vond om te entertainen; zijn gastvrijheid was legendarisch en op een schaal die alleen de grootste Europese uitgevers konden evenaren

Geboren in Chemnitz (omgedoopt tot Karl-Marxstadt na de Tweede Wereldoorlog, omdat het na 1945 Oost-Duits grondgebied was geworden) in het oosten van Duitsland, waar zijn vader om het leven kwam door een geallieerde bom op 5 maart 1945,
Rainer ontsnapte naar het westen van Duitsland en had verschillende banen in München tot hij bij het reclamebureau van zijn oom in Frankfurt kwam te werken.

Op dit moment ontmoette hij zijn tweede vrouw, die weigerde met hem te trouwen tenzij hij het beroep verliet waarvoor ze minachting had en als gevolg daarvan verhuisde hij naar Zürich, waar hij zich aansloot bij Dr. Lothar Mohrenwitz, een voormalige medewerker van de legendarische uitgever Kurt Wolff, de ontdekker van Kafka en van de meeste Duitse expressionisten, in zijn Mohrbooks-bureau in die stad.

Mohrenwitz had gewerkt met Curtis Brown in Londen en het bureau, opgericht in 1951, was gespecialiseerd in het vinden van Europese uitgevers voor Britse en Amerikaanse auteurs.
Het was briljant succesvol en vertegenwoordigde een lange reeks van best verkopende auteurs waaronder Agatha Christie, David Cornwell (John Le Carre) en Saul Bellow en vele Amerikaanse uitgevers, waaronder Random House, Simon en Schuster, Viking en Little Brown, evenals vele van de toonaangevende Britse literaire agenten.
Maar ze traden ook op als agent voor veel Duitse auteurs, zoals de voormalige bondskanselier Willy Brandt.

Heumann modelleerde, net als veel Duitsers van zijn generatie, een Engelse heer in kleding, houding en spraak, zijn Engels was uitstekend en bijna accentloos.

Zijn huis in Kusnacht buiten Zürich, waar ook zijn kantoor was gevestigd, zat zo vol met boeken dat hij speciale glijdende boekenplanken moest ontwerpen om te voorkomen dat het de hele kast zou instorten onder het gewicht van de duizenden boeken.
Net als zijn vader Carl was hij ook een kunstliefhebber en had hij het geluk een deel van de belangrijke verzameling schilderijen terug te krijgen die zijn vader vóór de oorlog had samengesteld.

Het aantal auteurs waarvan de Europese royalty's door het kantoor van Heumann gingen, was legio, van de oudere generatie zoals H.G. Wells tot Graham Greene, George Orwell, Mary McCarthy en Truman Capote; voor anderen zoals Vicky Baum en Erich Maria Remarque, het kantoor Mohrbooks controleerde de wereldrechten daarop

Zijn assistente Sabine Ibach, die eerder Tanja Howarth in Londen had bijgestaan, een van de vele literaire agenten in het tweerichtingsnetwerk van rechten waarmee auteurs kunnen profiteren van boekverkoop en hun spin-offs in film, televisie, radio en andere dochterinkomsten wereldwijd, heeft nu de formidabele taak om dit literaire rijk te coördineren op een moment dat, met drukken die bijna dagelijks verdwijnen en veranderen, auteurs soms niet langer zeker weten wie hun uitgevers zijn en steeds meer op agenten moeten vertrouwen voor begeleiding en zaken beheer.

Rainer Heumann, literair agent: geboren Chemnitz, Duitsland 26 september 1923; twee keer getrouwd (een zoon); overleed te Zurich, Zwitserland op 5 maart 1996.
meer info over Rainer Heumann:
http://www.chemnitzgeschichte.de/pers-kat-liste-top/300-rainer-heumann2
http://www.mohrbooks.com/en/about-us/history/ English version
http://www.mohrbooks.com/ueber-uns/geschichte/ German language - Deutsche sprache version.
 
 
Nederlandse vertaling en bewerking door de The Ancestor Company
Alle rechten voorbehouden
Met dank aan verschillende archiefinstellingen voor het beschikbaar stellen van bepaalde afbeeldingen en feiten.
Copyright © Genealogybos.com 2021