Deze pagina over het leven van Madeline Fenna van Geuns is bij toeval ontstaan via een stamboom over de familie Noothoven van Goor

Madeline Fenna van Geuns 1923 - 2004

Madeline van Geuns ±1940
 
Madeline Fenna van Geuns werd geboren op 2 juni 1923 te Amsterdam, dochter van Sebastiaan Hendrik van Geuns, geboren op woensdag 29 juni 1887 in Amsterdam en Eveleth Valentine Brooks, Eveleth is geboren op zondag 18 juni 1893 in San Francisco, Californië, Verenigde Staten.
Haar ouders trouwden op 27 april 1919 te Melo Park, Californië, de scheiding werd op 15 maart 1940 in Den Haag uitgesproken, Madeline werd 17 dat jaar.
Haar vader was werkzaam voor de Nederlanse tak van de Zwitserse verzekerings Maatschappij 'Winterthur'.

Vader Sebastiaan woonde in Amsterdam op verschillende adressen, Tenierstraat 4, Emmastraat 32, tot 30 maart 1940 Olympiaplein nummer 137.
Na de scheiding, van 30 maart 1940 tot 9 mei 1950 op de tweede verdieping van een flatgebouw aan de Zomerdijkstraat 26. (Gerrit van der Veen woonde destijds in het zelfde gebouw). Van 9 mei 1950 tot 21 oktober 1959 woonde hij aan de Herengracht 524. Hij woonde hier waarschijnlijk boven het kantoor.
Zijn zwager Alfred Schröder woonde ook aan de Herengracht, op nummer 514. Hierna verhuisde hij naar Geneve, Zwitserland.

Madeline was tijdens de oorlog, voordat zij voor Tobias Biallosterski ging werken, eerst koeriersster van de leidster van 'Groep 2000' (de Persoonsbewijzencentrale) Mej. J.J. van Tongeren.
Het kantoor van haar verzetsbeweging werd gehuurd van Sebastiaan van Geuns. Volgens Mej. van Tongeren was dit een assurantiekantoor, dus het kantoor van de verzekerings maatschappij 'Winterhur'. Overigens stortte Sebastiaan van Geuns elke maande de huur terug in het fonds van de Groep 2000, dat mensen van voedsel voorzag en paketten naar gevangenen in Vught en Duitse kampen stuurde.

september 1944-1

Geheim agent Tobias Biallosterski en zijn marconist Pieter de Vos komen rond 12 september 1944 in Amsterdam aan.
Madeline werkte op dat moment nog steeds voor 'Groep 2000', zij was op dat moment 21 jaar en haar vriendin Gerda Meijer vroeg Madeline om voor Tobias te gaan werken.
Een week of drie later besloot Madeline om voor Tobias te gaan werken en dat kwam goed uit want Madeline was tweetalig opgevoed, want een deel van de telegrammen waren in het Engels opgesteld, of de uitgaande telegrammen moesten in het Engels opgesteld worden.
Zij hielp Tobias met met coderen en decoderen van telegrammen en was zijn persoonlijke koerierster.
Waarschijnlijk fietsten zij en Gerda minstens een keer per week van Amsterdam naar Midden-Beemster en terug, een fietstochtje van heen en terug was toch eventjes ±52km, weer of geen weer.
In Midden-Beemster lag het rendez-vous punt van de koeriersdienst tussen Tobias en zijn medewerker Hil Schipper.
Het eerste 'kantoor' van Tobias was een kamer in de woning van Sebastiaan van Geuns aan de Zomerdijkstraat in Amsterdam.
 
 
 
 
 

september 1944-2

Op vrijdag 20 oktober 1944 verhuisde het team, bestaande uit Tobias, Madeline en Gerda naar een woning aan de Herengracht 5.
Hier verbleven zij maar een dag of vijf want de eigenaar kreeg in de gaten dat hier illegaal werk verricht werd. Ging het team weer terug naar de Zomerdijkstraat 64? Begin november betrokken zij een nieuw hoofdkwartier, Noorder Amstellaan 37. de Noorder Amstellaan is later omgedoopt tot Churchill-laan, ironisch genoeg leefde en woonde op de Noorder Amstellaan 37-3 hoog een Joodse familie Ledermann, deze Webpagina gaat over Joods Amsterdam en HIER nog een verhaal over de familie Ledermann en hoe het hun is vergaan, zie ook foto hieronder van Barbera en haar echtgenoot Martin en hier een PDF over haar jonge jaren in Duitsland en Amsterdam
         
Huwelijksdag 10 September 1950                                   Martin Rodbell (1925-1998)
 
 
Gerard Benjamin du Celliee-Muller was ondertussen ook aan het team toegevoegd. Tobias had hem leren kennen op een droppingsveld en hij was een vriend van Madeline.
Gerard met als bijnaam Jard was medewerker van de grondploeg op het droppingsveld. Na de komst van Paul Peters kwam er nog een koerierster bij: Anita Gijssen, alias Aspasia. (deze bijnaam had iets met de Griekse oudheid te maken)
Op dit adres, Noorder Amstellaan 37 woonden: Tobias, Madeline, Gerda en Jard.
Laloe
(koerierster Louise de Vries) was hier overdag wel, maar sliep 's nachts op haar eigen adres, dit zinde Tobias niet, maar hij had het te accepteren.
Soms hadden zij ook gasten, zoals piloten die op weg waren naar het bevrijde deel van Nederland.
Begin januari voegde zich nog iemand aan het team toe agente Frankie Hamilton, alias Josephine, al met al verbleven er nu twee mannen en vier vrouwen in het pand.
Piloot Ken Belton had het idee toen hij hier ook tijdelijk verbleef op weg naar het Zuiden dat Tobias en Madeline een stel waren (dat was verkeerd gedacht), misschien werd dit in de hand gewerkt omdat zij heel veel samenwerkten en er steeds meer telegrammen gecodeerd en gedecodeerd moesten worden.
 
Nadat Tobias op 10 februari 1945 was opgepakt werd het pand de dag erna, zondag 11 februari, geheel ontruimd, ook de telefoonlijnen werden verwijderd.
Madeline had als eerste het bericht van de arrestatie ontvangen en ging meteen op de fiets naar de Stadionkade 64, de woning van Henk Veeneklaas waar ook Pieter de Vos verbleef, om beiden in te lichten.
Ook belde zij Paul Peters (echte naam Polak) toen deze op zijn zendadres in de Nicolaas Maesstraat 5b arriveerde, dit adres was "besmet" aangezien de SD al mijn (van Jard dus) papieren met ware naam, foto, etc in handen had, doch tevens omdat de SD in mijn oorspronkelijke woonhuis een seinsleutel en een pistool gevonden had.
Dit adres, Nicolaas Maesstraat 5b, was bewoond door mijn ouders die reeds eerder naar een kleinere flat verhuisd waren.
Ik kreeg toen de beschikking over het huis en stelde dit op mijn beurt aan DOUWE ter beschikking als zendadres.
Direct na onze arrestatie heeft Douwe aan Anita opdracht gegeven, zijn set er uit te halen doch de twee genoemde voorwerpen zijn blijven liggen.
 
 
Madeline betrok, nadat Tobias was weggevallen, samen met Henk Veeneklaas twee kamers in een groot pand aan de Weteringschans 82 in Amsterdam.
Hier bleef zij met Veeneklaas tot de bevrijding en werd missie Draughts voortgezet.
Van de oorspronkelijke stafleden waren ondertussen Tobias (overleden op 25 februari 1945 in het "oranjehotel te Scheveningen" aan schotwonden), Gerda en Anita waren gearresteerd, hiervan werd aangenomen dat zij bij een bevrijdingspopging op 14 maart van bepaalde personen uit de gevangenis, waren neergeschoten maar dit klopt niet want beide dames hebben de oorlog overleefd.

Eva Biallosterski bedankte Henk Veeneklaas voor zijn medeleven bij het overlijden van Tobias.

Jard was naar bevrijd gebied vertrokken omdat hij een gevaar voor de overigen vormde en omdat de Duitsers zijn gezicht tijdens de arrestatie hadden leren kennen, maar hij was als een van de weinigen ontsnapt en Frankie Hamilton zat ondergedoken op een boerderij in Noord-Holland.
Jard
werd naar Londen gestuurd en werd betaalmeester van het BBO (Bureau Bijzondere Opdrachten)
 
Lees HIER het verhaal over de beginfase van de ‘O’-tak van de Nederlandse stay-behind-organisatie
 
Hier enkele berichten over bepaalde personen uit een verslag van 6 april 1945.
2. Weet Peter Noord iets over de SD-ers Klein en Hogersteyn, die beiden beweren voor Peter Noord als voor Otto gewerkt te hebben?
3. Heeft Peter Noord ooit een verklaring afgelegd waarin hij stelt dat SD-er Klein (aka Klijn) voor Otto heeft gewerkt en dat deze te vertrouwen is?
4. Hebben Otto en Leopold dit document wat zowel in het Nederlands als in het Engels opgesteld was getekend?
5. Heeft Peter Noord op 9 januari 1945 een brief geschreven waarin ook werd gesteld dat Klein (aka Klijn) te vertrouwen was en is deze brief naar Brabant gebracht?

Klein, is Henk Klijn, SD medewerker die huizen van afgevoerde Joden leeghaalde althans hij was daar persoonlijk niet bij betrokken maar stuurde de medewerkers aan,
tevens was hij koerier van Thea.
Henk Klijn heeft zich later bij het verzet aangesloten. Hogersteyn, is Hoogensteijn, Cornelia Wilhelmina Theresia (Thea), typiste bij hoofdkwartier van de SD aan de Euterpestraat in Amsterdam.
Peter Noord, is Peter Hordijk. Otto, is Philip Vermeer, KP? Leopold, dit zou BBO agent Bert de Goede kunnen zijn, ben hier niet zeker van, Freek, is Gerben Wagenaar, RVV en Pierre, dit is J.M.P.de Bie, KP, waar Thea Hoogesteijn mee samenwerkte en ook een kortstondige verhouding had.
http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/Hoogensteijn
Meer over Henk Klijn en Pierre de Bie in deze PDF die je kunt vinden op Google als men deze regels kopieert en in de zoekbalk plaatst: "Nieuw licht op liquidaties". Met als ondertitel "Knokploegen in Rotterdam 1944-1945", ik heb een groot gedeelte gelezen en kwam tot de conclusie dat deze "Knokploeg" er niet zo fraai uit kwam om het maar voorzichtig te zeggen.
In deze PDF komen zowel Henk Klijn als Pierre de Bie voor in een indrukwekkend verhaal over het verhoren van en het terechtstellen van de SD collaborateur
Cornelis (Kees) Bitter.

Deze PDF is een verslag van en hoe de LKP Rotterdam heeft gewerkt, niet al te fraai wat mij persoonlijk betreft maar oordeel zelf zou ik zeggen na het lezen hiervan.
De wedergeboorte van een moffenmeid - een verzwegen familiegeschiedenis, door Jan Hopman
 

De naoorlogse jaren

In het fotoboek van Madeline en Gerard zitten een paar fotos van een vakantie op Terschelling in de zomer van 1945.
Op een van de foto's staat een vrouw met een grote zwarte hond, was dit de hond die ook de Noorder Amstellaan aanwezig was en is dit Madeline?

Nee absoluut niet dezelfde hond want de hond is sowieso al stuk kleiner en het betreft hier een een Cocker Spaniël
daar kan ik als onpartijdige lezer en herschrijver van dit stukje beamen dat dit inderdaad Madeline is die op beide foto's staat met hond! op Terschelling 1945.
En dat baseer ik op jarenlange uitoefening van een "Hobby" die genealogie heet, waarmee ik overigens ben gestopt per 31 december 2019, maar dit terzijde.
 
De volgende namen zijn een aanname, Madeline (staand links) Gerda Meijer en Anna Gijssen met hond op schoot maar zou ook Eva Biallosterski kunnen zijn, waar de foto is genomen is ook een aanname zou op de Noorder Amstellaan 37, de latere Churchill-laan in Amsterdam, geweest kunnen zijn.
Een soort van "vakantie" op Terschelling zomer 1945 met waarschijnlijk een Barbet, zie hierboven verglijkbare foto
Deze Franse jachthond droeg in de 16e eeuw al de naam 'barbet'. Een naam die hij onmiskenbaar te danken heeft aan zijn mooie baard (barbe is het Franse woord voor baard).
De barbet is een voortreffelijke jachthond, die vooral voor waterwerk wordt ingezet. Het is een apporteur van klasse, zeker als het om aangeschoten wild gaat dat in het water terecht is gekomen.
Thuis is het een gezellige huisgenoot die, behalve evenwichtig, intelligent en leergierig, lief voor kinderen en andere huisdieren is . Bron: https://www.gekophonden.nl
Gerard Benjamin du Celliée Muller Teschelling 1945
 
Wat Madeline vlak na de oorlog deed is niet bekend, behalve dan wat hierboven staat afgebeeld van een soort vakantie op Terschelling 1945, wel is zij op 15 januari 1946 per boot, de SS Laurence J. Gallagher, van Amsterdam naar New York gereisd.

Zij was toen 22, haar beroep was secretaresse en zij woonde in Heemstede, Madeline sprak vier talen volgens de passagierslijst
Woonde zij hier bij haar tante?? Wilhelmina Justina van Geuns? deze voornoemde dame is zeker geen "Tante" maar wel een verwant familielid heel ver weg wat betreft de stamboom, zie hieronder twee lijstjes met verwantschap, de voornoemde dame komt niet eens voor in die lijstjes.
        
Madeline reist door naar Californië en logeert bij haar opa George W.Brooks, 810 Grand Street, Alameda, Californië maar helaas dit adres is onjuist, want volgens de passagierslijst uit januari 1946 (zie hieronder) gaat Madeline Fenna uiteraard naar haar grootvader George W.Brooks maar dan naar dit adres 2560 Vallejo Street, San Francisco, Californië, Verenigde Staten.

Vertrek en aankomst 1946 Departure and arrival

 

Emigratie naar de Verenigde Staten

Op 3 maart 1948 trouwde zij met de handschoen met Gerard Benjamin du Celliee-Muller die op dat moment op Curaçao woonde.
Op 15 april van dat jaar vloog zij van Amsterdam via New York naar Curaçao. Zij woonde toen in Amsterdam, Breugelstraat 10-3 hoog., dat was overigens het woonhuis van de ex man van haar moeder, Charles Alfred Ide (1887-1965) die was kortstondig gehuwd geweest met haar moeder Eveleth Brooks vanaf januari 1941 t/m 4 mei 1941.
Het vluchtnummer was KL651 en het toestel droeg de registratie PH-TAV.
Op een zeker moment verlaten Madeline en Jard Curaçao en vestigen zich in Californië.
Hier worden ook hun drie kinderen geboren: Mariette Eve (1951), Noël Sebastian (1953) en Jeffrey
Gerard Benjamin blijft contact houden met de familie Mulder in Obdam die hem na zijn ontsnapping uit het Gemeentehuis verborgen hielden.
Hij stuurde hen deze onderstaande familiefoto.
Madeline Fenna du Celliee-Muller - van Geuns overlijdt op 10 juni 2004, zie ook HIER
 
TIJDLIJN
Madeline is geboren te Amsterdam op 2 juni 1923.

Vertrek met haar ouders vanuit Southampton per schip richting New York op 29 mei 1926.
Aankomst in New York op 6 juni 1926.
Men reist verder naar San Francisco en verblijft op dit adres: 2560 Vallejo Street, San Francisco.

Vertrek vanuit Rotterdam richting New York in gezelschap van haar moeder op 30 juni 1932.
Aankomst in New York op 5 juli 1932.
Zij reizen door naar een tante in San Francisco, Mrs. P. von Ettner.
Zij woonte op eerder genoemd adres 2660 Vallejo Street, San Francisco.
Adres in 1932 volgens de reisdocumenten: Olympiaplein 39, Amsterdam.
Madeline von Ettner- Brooks, a sister of Eveleth van Geuns-Brooks.

Vertrek vanuit Southampton richting New York op 9 juni 1934 met haar moeder.
Aankomst in New York op 15 juni 1934.
Beiden reizen verder naar de Grootouders van Madeline in Californië.
Adres van hen is 810 Grand Street, Alameda, Californië.
Adres in 1934 volgens de scheepspapieren: Herengracht 514, Amsterdam.

Madeline gaat voor geheim agent Tobias Biallosterski werken, oktober 1944.
Zomerdijkstraat 64, Amsterdam. Leeftijd: 21 jaar.

Vertrek uit Amsterdam richting New York op 15 januari 1946. Leeftijd: 22 jaar.
Aankomst in New York op 31 januari 1946.
Reist verder naar haar grootvader in Californië.
Zijn adres is nog steeds 810 Grand Street, Alameda, Californië.
Opgegeven adres van Madeline is: Herengracht 514 Amsterdam, het adres van haar vader.

Huwelijk met Gerard Benjamin du Celliee-Muller op 3 maart 1948. Leeftijd: 24 jaar.
Zijn adres is Emmastad, Curaçao. Madeline's adres is onbekend.

Vertrek uit Amsterdam op 16 april 1948, reist per KLM naar New York.
Aankomst in New York op 16 april 1948 en reist verder naar Miami, Florida.
Vandaar uit door naar Curaçao.
Opgegeven adres is: Breughelstraat 10, Amsterdam.

Vertrek van Curaçao naar San Francisco op 9 januari 1951. Leeftijd: 27 jaar.
Aankomst in San Francisco op 27 januari 1951. Madeline en Jard verblijven waarschijnlijk bij haar moeder.
Opgegeven adres: 47 Telegraph Place, San Francisco.

Op 22 mei 1951 wordt Madeline Amerikaans staatsburger.

Vertrek vanuit Amsterdam terug naar New York op 25 oktober 1954 met Mariette en Nöel.
Aankomst in New York op 26 oktober 1954. Zij reizen door naar Miami, Florida.

Adres in 1957: Menlo Park, Santa Clara, Californië.

Adres in 1962: San Mateo, Californië.

Adres in 1963: San Mateo, Californië.

Madeline's moeder komt te overlijden 6 december 1986, Menlo Park, San Mateo.

Jard, haar echgenoot overlijdt, 19 november 1987, Santa Clara, Californië.

Madeline overlijdt op 10 juni 2004 oud 81 jaar, Menlo Park, San Mateo, Californië.
(dit is tegenstrijdig met een eerder opgegeven adres namelijk "Mill Valley, Californië")
 
 
 
The Ancestor Company, beëindigd per 31 december 2019, website blijft online.
The Ancestor Company, by December 31, 2019 Genealogy terminated website remains online.
The Ancestor Company, terminée le 31 décembre 2019, le site Web reste en ligne.
 
The Ancestor Company
Alle rechten voorbehouden,
All rights reserved,
Alle Rechte vorbehalten,
met dank aan de auteur © w.mugge@home.nl
zie ook parenteel van de familie van Geuns
Copyright © Genealogybos.com 2023