Boerderij op den Scheur 1696-1743 en met een verwijzing naar de plaats Rhenen (Ut)

klik HIER voor een grotere afbeelding - Click HERE for a larger view

Hieronder volgen nog een vijftal luchtfoto's vier uit ±1922 en een vanuit 1936

 
 
Rhenen met hier zicht op de rivier de Nederrijn
Onder de laatste foto van de plaats Rhenen worden de lopen van diverse rivieren en gegraven kanalen weergegeven om dit goed te begrijpen zou men Google Maps erbij moeten openen om het verloop van deze waterwegen te kunnen volgen.
 
Het jaartal 1922 is een benadering, op één van deze glsplaatnegatieven kwam ik een jaartal tegen uit 1922, zodoende.
Dit jaartal + datum is correct aangezien het in spiegelschrift op de glasplaatnegatief was vermeld
Tram van Utrecht naar Arnhem, hier te zien vanaf de Cuneratoren in 1947
 

Bij onderwerp Rhenen stuitte ik dus op de rivier " de Nederrijn" hier zal ik de "lopen" van diverse rivieren en gegraven kanalen weergeven om dit goed te begrijpen zou men Google Maps erbij moeten openen om het verloop van deze natuurlijke waterwegen te kunnen volgen.
Om te beginnen met de rivier de Nederrijn die uitmondt in het gegraven Amsterdam Rijnkanaal die op haar beurt weer uitmondt in de rivier de Waal.
De Nederrijn is een natuurlijke aftakking van de rivier de Rijn die zijn/haar oorsprong heeft in Zwitserland, die later verder gaat als rivier de Waal en de rivier de Waal wordt ter hoogte van Woudrichem dan Boven Merwede genoemd, ter hoogte van de plaats Werkendam vertakt deze rivier en wordt daar de Nieuwe Merwede genoemd die dus zuidelijk stroomafwaarts gaat en ter hoogte van Moerdijk de naam het Hollands Diep krijgt en uiteindelijk in de Noordzee.

Om nu weer even terug te keren naar "de Nederrijn" die bij Wijk bij Duurstede verder gaat als de rivier de Lek die op haar beurt weer uitmondt in de Nieuwe Maas bij Krimpen aan de Lek, waar ook de Hollandse IJsselsamenkomt bij Krimpen aan den IJssel, zeg maar een natuurlijke driesprong, de Nieuwe Maas wordt op haar beurt ter hoogte van Rozenburg de Nieuwe Waterweg genoemd en die stroomt uiteindelijk bij Hoek van Holland de Noordzee in.
Bij Boven Hardinxveld wordt de Boven Merwede in naam veranderd naar Beneden Merwede, deze heeft een "afslag" naar rechts en die wordt genoemd "de Noord", vroeger ook wel Oude Merwede genoemd, en deze mondt uit in de Nieuwe Maas.
Bij de stad Dordrecht veranderd de naam "Beneden Merwede" in de Oude Maas, die op haar beurt weer uitmondt in de Nieuwe Maas/Nieuwe Waterweg bij "Vondelingenplaat".
De Oude Maas kent nog een vertakking naar zuidwaarts bij "Krabbepolder" dat heet de Dordtse Kil die op haar beurt weer uitmondt in het Hollands Diep.

 
     
The Ancestor Company
alle rechten voorbehouden, met dank aan diverse archiefinstellingen voor het ter beschikking stellen van bepaalde afbeeldingen en wetenswaardigheden.
Copyright © Genealogybos.com 2023.