Josephine Bernardine (Dies) Helb-Adam (1908-1982)

Josephine Bernardine Helb-Adam roepnaam was "Dies"(1908 -1987) kreeg de voornamen van haar jong overleden grootmoeder met dezelfde voornamen (Josephine Bernardine Frohnhäuser (1848-1891)
Josephine Bernardine Adam is geboren op zondag 26 januari 1908 in Bandoeng, West-Java, Indonesië, dochter van Albertus Jacques Henry Laurence Adam (1877-1953) en Dieuwertje Lena Leegstra (1879-1927)

In augustus 1921 kwam zij met haar moeder en broer (Lawrence Jacques) in Den Haag aan, verbleven eerst bij Tante Laurie, een zus van haar vader die woonde aan de Sweelinckstraat 57 in Den Haag, daarna verhuisden zij naar de Sweelinckstraat 109 in Den Haag en uiteindelijk vertrokken naar de Kleverlaan 73 te Bloemendaal, na het overlijden van moeder Dieuwertje Lena Leegstra verhuisden zij uiteindelijk naar de Noorder Stationsweg 1 in Bloemendaal waar nog meer leden van de Fam.Adam woonden.
Dies kon niet goed met haar moeder overweg, die behoorlijk streng was en ze miste haar vader erg.
 
Daar zij pas ruim een jaar later naar Bloemendaal verhuisden, heeft zij nog een jaar in Den Haag de middelbare school bezocht.
Toen ze in Bloemendaal woonachtig was, ging zij naar het Kennemer Lyceum in Overveen waar zij toen de eerste en enige eindexamenkandidaat gymnasium werd.
Volgens haar zoon Hans Jochem Helb (geboren op 06-01-1937) nam de leraar klassieke talen haar daarom wel eens mee de tuin in tot hilariteit van medeleerlingen.
 
Haar vader Albertus Jacques Henry Laurence Adam vertrekt omstreeks februari 1933 naar Den Haag, eerst in de Sweelinckstraat 57 bij zijn zuster Laurie en enige maanden later naar Amsterdam, daar woonde hij op de Parnassuslaan (nu Parnassusweg) en verhuisde vandaar naar de Hartenlustlaan 2-8 in Bloemendaal (Hotel/Pension Iepenhove, zie afb.onder verhaal).
Albertus Jacques Henry Laurence Adam vertrekt nog eenmaal omstreeks begin1938 naar Ned.Indië, hij keert terug op 2 maart 1938 en vestigt zich later op 15 september 1938 aan de Rhienderinklaan:1 in Warnsveld
 
Gestimuleerd door haar vader besloot ze om rechten te gaan studeren in Leiden, ze leerde daar vriendinnen voor het leven kennen, onder wie de zuster van haar toekomstige man Mr. Henri Arnold (Han) Helb (1909-1965), met wie ze in het Leids Studenten Toneel speelde.
Hij was echter niet haar eerste liefde, maar kwam pas in beeld toen haar toenmalige verloofde de relatie verbrak.
Na een uitstel wegens ziekte vond hun huwelijk uiteindelijk toch op vrijdag 19 oktober 1934 in Den Haag plaats.
Het paar woonde in de Stalpertstraat 47 in een voor die tijd modern wit en nogal vierkante woninginrichting, ook wel "strak en symmetrisch" genoemd, in dit huis werden hun twee kinderen geboren, Hans Jochem en Anne Marjanne.
 

Straatnaam (betreft: Stalpertstraat)

De gemeenteraad van ’s-Gravenhage besloot in 1925 een straat te vernoemen naar Cornelis Stalpert van der Wiele, schepen van ’s-Gravenhage in 1539, dat werd dus de Stalpertstraat, aan deze straatnaam "hangt" nog een notitie, zie verder onder kopje "Bron"
De Stalpertstraat is onderdeel van de buurt Duinzigt en de wijk Benoordenhout.
 

Mr. Henri Arnold (Han) Helb (1909-1965)

Han was juridisch medewerker bij Buitenlandse Zaken, maar tijdens de bezetting ('40 - '45) werkte hij bij het Regerings- commissariaat voor de wederopbouw.
Na de bevrijding werd Han diplomaat en zijn eerste post was bij de Nederlandse ambassade in Washington.
Dies reisde met de Greyhound door de Verenigde Staten en sprak daar over de verhouding tussen Nederland en Indonesië.
Vervolgens kwamen plaatsingen in Bonn, Belgrado, New Delhi, Moskou en Pretoria.
Als ambassadeur in Moskou moest hij door het hooglopende politieke conflict over de Golub-affaire (zie onder krantenknipsels) voortijdig vertrekken, toen hij tot persona non grata werd verklaard.
Twee jaar na zijn benoeming in Pretoria overleed hij aan de gevolgen van een hersenbloeding.
8 augustus 1965-Schiphol-stoffelijk Overschot-Helb.
De auto met het stoffelijk overschot van Henri Arnold Helb de op zijn post overleden Nederlandse Ambassadeur in Zuid-Afrika verlaat de luchthaven Schiphol. De begrafenis zal maandag 15 augustus 1965 plaatsvinden. (Auteur: Cor Mulder)
 
Dies woonde van 1965 tot aan haar overlijden in 1987 op een flat in de Mankesstraat.
Ze ontplooide allerlei activiteiten, vertaalde boeken, schreef artikelen, o.a. in Bres.
Ze schreef o.a. ook heel veel voor het tijdschrift Margriet, zoals de rubriek Brieven van een grootmoeder en de grote serie Op zoek naar de vrouw van morgen, waarvoor ze de wereld overreisde.
De gebundelde uitgave van die serie wordt in boeken over vrouwen-emancipatie, nog steeds aangehaald, zelf had zij daar een nuchtere kijk op: “Elke vrouw heeft de uitdaging van de man naast zich nodig”.
 
Dies zou ooit tegen Koningin Juliana verzucht hebben, volgens haar kleinzoon Aarnout Helb, dat het leven van een diplomatenvrouw niet alles was en kreeg toen het nuchtere antwoord "dat ze dan maar met een andere man had moeten trouwen". daar had ze niet van terug.
 
Bron.
*Ik moet hierbij Mevr.Koot-Lever van het Haags Archief hartelijk dank zeggen voor het aanleveren van het juiste adres/straatnaam Stalpertstraat 47 aangezien er een verschrijving had plaatsgevonden in de oorspronkelijke tekst (Bron: Fam.Adam) die had het over de Malpertstraat wat overigens niet juist is, althans de naamgeving, want dat is Malapert, maar dit ter zijde want die straatnaam heeft nooit en te nimmer bestaan in de stad Den Haag.
Overigens bestaan er wel straatnamen met die naam, zoals De Malapertweg, Nieuwegein en eentje zelfs in Duitsland, Malapertstraße, Frankfurt am Main kortom deze familienaam Malapert heeft ooit iets te betekenen gehad in de historie op een bepaald vlak o.i.d.

Golub Krantenknipsels

Foto's Bloemendaal Hotel/Pension "Iepenhove"

Huwelijksakte van Jacques & Diti - 1905

 
The Ancestor Company
Alle rechten voorbehouden,
Bron: Fam. Adam
Met dank aan diverse archiefinstellingen voor het beschikbaar stellen van bepaalde afbeeldingen en feiten.
Copyright © Genealogybos.com 2024.