Talitha Dina Getty-Pol (1940-1971)

Talitha Getty was een in Indonesië geboren Nederlandse actrice en werd beschouwd als een stijlicoon uit de late jaren zestig.
Talitha werd geboren op 18 oktober 1940 in Indonesië, van kunstenaar Willem Jilts Pol (1905-1988) en Arnoldine Adriana Mees (1908-1948), toen onderdeel van het voormalige Nederlands-Indië (Indonesië),
Na een relatief kort verblijf in een Japans gevangenkamp tijdens de Tweede Wereldoorlog gingen haar ouders uit elkaar, dus verhuisden de jonge Talitha en haar moeder naar het Verenigd Koninkrijk.
Kort daarna (1948) stierf haar moeder en de toen achtjarige Talitha werd opgevoed door haar vader en stiefmoeder, Poppet John
Haar vader was een schilder die vervolgens huwde met Poppet John (1912-1997), dochter van de schilder Augustus John (1878-1961), een cruciale figuur in de wereld van de "Boheemse" cultuur en mode.
Ze was dus de stiefkleindochter van zowel Augustus John als zijn muze en tweede vrouw, Dorothy "Dorelia" McNeill (1881-1969), die een mode-icoon was in de vroege jaren van de 20e eeuw.
 
Talitha ging dans studeren aan de Royal Academy of Dramatic Arts (RADA) in Londen.
Schrijver en journalist Jonathan Meades, die enkele jaren later bij RADA was, herinnerde zich dat hij, na voor het eerst in 1964 naar Londen te zijn gekomen, Pol met haar stiefmoeder zag in Seal House, Holland Park (de thuisbasis van de zus van Poppet John's, Vivien).
Meades vond haar "de mooiste jonge vrouw die ik ooit had gezien ... ik was zo verbaasd dat ik mijn verbazing niet kon uiten".
In 1988 herinnerde Lord Wyatt, een voormalig Labour-lid van het Britse parlement Woodrow, met betrekking tot het 'succes met vrouwen' van Anthony, Lord Lambton, voormalig conservatief regeringsminister, Talitha Pol ontmoette die heel mooi was, ze had een klein filmrolletje in Joegoslavië, ze verbleef in hetzelfde hotel en hij stuurde haar om de twee uur enorme bossen bloemen en overgoot haar met geschenken.
 
Een andere aanbidder was de danser Rudolf Nureyev, die haar voor het eerst ontmoette op een feest in 1965.
Volgens Nureyev's biograaf, Julie Kavanagh, waren de twee in de ban van elkaar, in de mate dat Nureyev zich nog nooit zo 'erotisch had gevoeld en geroerd door een vrouw 'en vertelde verschillende vrienden dat hij met Pol wilde trouwen.
Vanwege andere verplichtingen was Nureyev niet in staat om een etentje van Claus von Bülow bij te wonen, waarop hij en Pol naast elkaar zouden zitten en dus nodigde Bülow in plaats daarvan John Paul Getty uit, zoon van zijn werkgever, de oliemagnaat uit Paul Getty.
Pol en Getty Jr kregen een relatie die leidde tot een huwelijk op 10 december 1966, Talitha Dina Pol werd de tweede vrouw van John Paul Getty (1932-2003).
Ze is trouwde in een witte minirok, afgezet met nerts.
De Gettys werden een onderdeel van de modieuze scene "Swinging Londen", de twee deelden een fantastisch penthouse in Rome, waar ze vermoedelijk feestjes hielden met verbluffende modellen, bizarre artiesten, vermogende socialites en onverzorgde rocksterren uit de jaren '60, waaronder Diane von Furstenberg, Valentino, het toenmalige echtpaar Marianne Faithfull en Mick Jagger, Yves Saint Laurent, en leden van de Beatles.
Faithfull heeft over haar "angst" verteld, die angst heet "ingesleten agorafobie" oftewel een "angststoornis", over een uitnodiging om vijf weken bij de Gettys in Marokko door te brengen en hoe zij, na de scheiding van Jagger, met de minnaar van Talitha Getty, graaf Jean de Breteuil, een jonge Franse aristocraat (1949-1972) een verhouding kreeg.
Breteuil leverde drugs aan rocksterren zoals Jim Morrison of the Doors, Keith Richard en Marianne Faithfull, die schreef dat Breteuil "zichzelf als dealer van de sterren zag".
 
Drukwerkontwerperster Celia Birtwell, die trouwde met ontwerper Ossie Clark, herinnerde Talitha Getty als één van een aantal "mooie mensen" die haar drempel overschreden in de late jaren '60, terwijl couturier Yves Saint Laurent de Gettys vergeleek met de titel van een roman van 1922 door F. Scott Fitzgerald als "mooi en verdomd".
John Paul Getty, die beschreven is als een "swingende playboy" die snelle auto's reed, zwaar dronk, experimenteerde met drugs en ranzige sterretjes", ontweek het familiebedrijf, Getty Oil, tot grote ergernis van zijn vader.

In latere jaren werd hij echter filantroop en ontving hij (als Amerikaans staatsburger) in 1986 een ere-Britse ridderorde.
Zijn luxe jacht, gebouwd in 1927 en gerenoveerd in 1994, was de MY Talitha G.

In juli 1968 kregen de Gettys een zoon, Tara Gabriel Gramophone Galaxy.
Talitha Getty wordt waarschijnlijk het best herinnerd door een iconische foto genomen door Patrick Anson op een dak in Marrakesh, Marokko in januari 1969, zie hieronder.

Hun zoon Tara Gabriel Gramophone Galaxy Getty, zoals hij officieel werd aangegeven bij de Burgelijke Stand, werd een bekende ecologische natuurbeschermer in Afrika.
Hij liet zijn derde en vierde voornaam vervallen en nam het Ierse burgerschap aan in 1999, hij noemde zich voortaan Tara Gabriel Getty
Hij en zijn vrouw Jessica (een chalet medewerkster die hij in Verbier, Zwitserland had ontmoet) hebben drie kinderen, waaronder een dochter genaamd Talitha.
Met haar man, met capuchon op de achtergrond, portretteerde dit beeld (nu onderdeel van de collectie van de National Portrait Gallery in Londen) haar in een ietwat angstige, gehurkte houding, gekleed in een veelkleurige kaftan, witte harembroek en witte en crèmekleurige laarzen.
De look leek stijlvol de hippie-mode van die tijd te typeren en werd in de loop van de jaren een model voor wat, meer recent, afwisselend "hippie chic", "boho-chic" en zelfs "Talitha Getty chic" werd genoemd.

Hoewel Talitha Getty, die pas dertig was toen ze stierf, in haar leven niet bekend was bij een breder publiek, hebben mode-goeroes uit de late 20e en vroege 21e eeuw vaak over haar en Marrakesh geschreven als vrijwel synoniem.
(een belangrijke bestemming voor hippies in eind jaren zestig, zoals geïllustreerd door het nummer "Marrakesh Express" (1969) van Crosby, Stills, Nash en Young)

Filmcarrière

Als actrice verscheen Pol in verschillende films, waaronder Village of Daughters (1962) (als dochter, Gioia Spartaco); een Edgar Wallace-mysterie, We Shall See (1964) (als Jirina), The System (1964) (als Helga); Return from the Ashes (1965) (als Claudine, naast Maximilian Schell, Ingrid Thulin en Samantha Eggar); en Barbarella (1968), een seksueel geladen sciencefictionfantasie met in de hoofdrol Jane Fonda, waarin ze de kleine, onbetwiste rol (van amper 3 seconden) had van een meisje dat een pijp rookte.
 

Overlijden

Talitha Getty stierf op 14 juli 1971 aan een overdosis heroïne in Rome, Italië, terwijl ze probeerde haar huwelijk te redden omdat ze een tijdje uit elkaar waren gegaan.
Ze stierf in dezelfde periode van twaalf maanden als Jimi Hendrix, Janis Joplin, Edie Sedgwick en Jim Morrison, andere culturele iconen van de jaren zestig.
De dood van zijn vrouw betekende het einde van de periode van "hedonisme" van John Paul Getty en de omstandigheden brachten hem in eerste instantie weer terug in Engeland.

Hij leidde enkele jaren een teruggetrokken leven en werd door de criticus Kenneth Tynan omschreven als de "Hermit Millionaire".

Zijn revalidatie werd bijgestaan door een groeiende passie voor cricket, die werd gevoed door, onder andere, Mick Jagger en een voormalige kapitein van Engeland en toekomstige MCC-president, Gubby Allen, die hij ontmoette in de London Clinic tijdens een lange periode van ziekte.
In 1985, toen Getty een uitgebreide behandeling kreeg voor flebitis (aderontsteking), meldde een journalist van de Sunday Times 'een bijna zichtbare pijn' in zijn leven en dat hij nog steeds om Talitha rouwde. Getty merkte op dat "de pijn niet verdampt".
 
 
 
The Ancestor Company
Alle rechten voorbehouden,
Met dank aan diverse archiefinstellingen voor het beschikbaar stellen van bepaalde afbeeldingen en feiten.
Copyright © Genealogybos.com 2023.