Grietje Paulusma (1904-1961)

Alle foto's die voorheen nog zwart wit waren zijn ingekleurd door de webmaster (uitzonderingen daargelaten)
English version click HERE

Even de familieleden Paulusma voorstellen

Achter: Sjouk (Charley-1911-2000) Jan (John-1907-1983) Paulus (Paul-1902-1983) Anna (Ann-1912-1999) Griet (1904-1961)
Voor: Jeltje (Nellie-1920-1997) Meindert (1879-1957) Christina (Christine-1916-1994) Geertje (Gertie-1923-1985) Martje (Martha Paulusma-Buisman-1880-1932)
 
Grietje is na alle tragische gebeurtenissen in Nederland van zowel voor de oorlog (het overlijden van Frederik Bekkema haar echtgenoot) als tijdens de oorlogsjaren, na contact te hebben gehad met haar familie in Canada is Grietje in januari 1948 naar Canada geëmigreerd.
Haar vader Meindert Paulusma (68) was overgekomen vanuit Canada om zijn dochter Grietje, die reeds tweemaal weduwe was geworden en ook haar kinderen had verloren, op te halen en te vergezellen bij de overtocht met de s.s.Nieuw Amsterdam en de reis naar Winnipeg, Manitoba, Canada.
Op deze wijze werd Grietje na lange jaren weer herenigd met haar familie die al vanaf omstreeks1928 in Canada verbleven.
Vader Meindert en moeder Martha waren reeds omstreeks 1928 geëmigreerd naar Canada met het complete gezin op Grietje en Paulus na, aangezien Grietje in 1927 gehuwd was met Frederik Bekkema (1904-1933) bleef Grietje hier achter,
Na het overlijden van Frederik Bekkema huwde Grietje in 1938 met Arie de Jong weduwnaar van Maria Splinters (1907-1936).
Arie is samen met zijn zoon Peter en stiefzoon Harm Bekkema, zoon uit het eerste huwelijk van Grietje Paulusma en Frederik Bekkema, omgekomen bij oorlogsgeweld vanwege de beschietingen van de geallieerden om de Duitse bezetter te verdrijven in hun toenmalige woonplaats Eethen (Nb) met nog vele andere mede dorpsbewoners in november 1944, er is een monument opgericht ter nagedachtenis aan deze mensen die daarbij om het leven zijn gekomen.

Emigratie.

Grietje Paulusma vertrok op vrijdag 23 januari 1948 samen met haar vader Meindert vanuit Rotterdam met de s.s.Nieuw Amsterdam, aankomst te New York op zondag 1 februari 1948.
Zij reisden volgens opgave "toeristenklasse" ook wel het vroegere Derde klasse oftewel "Steerage" genoemd, zij zijn vanuit New York doorgereisd naar Winnipeg, Canada, hoe die reis is verlopen daar zijn geen gegevens over bekend.

Paulus Paulusma (1902-1983).

Paulus Paulusma vertrok vanuit Rotterdam op zondag 4 december 1931 met de s.s.Statendam, aankomst te New York op dinsdag 13 december 1931, Paulus reisde Derde klasse oftewel "Steerage".
In principe werden volgens de toenmalige normen alleen passagiers die Derde klasse reisden als emigranten beschouwd.
Eerste en Tweede klasse passagiers werden wel geregistreerd op passagierslijsten maar hoefden dus niet langs de immigratiedienst, die op Ellis Island was gevestigd, te passeren.
Paulus is volgens die "principes" via Ellis Island gereisd, aangezien hij niet in Amerika zou blijven als emigrant maar naar Canada emigreerde zal hij een verkorte procedure hebben doorlopen.
Paulus heeft voor zijn vertrek nog tijdelijk bij zijn zus Grietje en zwager Frederik gewoond in IJmuiden, eer hij naar Rotterdam vertrok om daar in te schepen.

Aankomst in de Verenigde Staten

Er wordt altijd vermeld op de passagierslijsten dat men aankomt in New York, maar in feite kwamen de schepen van alle rederijen aan in de haven van Hoboken te New Jersey, zie een foto hieronder, bekijk ook deze webpagina.
Alle Eerste en Tweede klasse reizigers werden dan door een groep artsen onderzocht aan boord van het schip en mochten meestal in de haven van Hoboken van boord om hun reis voort te zetten.
Daarentegen gold dat niet voor Derde klasse oftewel "Steerage" reizigers die moesten met "tenders" zeg maar met kleinere schepen naar Ellis Island varen met hun hele hebben en houwen, dat kon uren duren eer men allemaal op Ellis Island aanwezig was.
Daar moest men een bepaalde cyclus doorlopen eer men uiteindelijk was goedgekeurd om de reis voort te zetten, dat kon per trein of per Ferry die naar de stad New York voer, het treinstation lag relatief dichtbij Ellis Island en bestaat nog altijd alleen in povere staat.
Voor meer info omtrent de familie Paulusma verwijs ik u door naar deze website: https://goo.gl/J8HF94 (dit is een verkorte URL van de website)
 

Stamboom de Vries-Bouma, Eikenaar-Brienesse

Er wordt op de webpagina geen e-mailadres of contactpagina vermeld, maar er staat een fout vermeld op die webpagina, hieronder de regel zoals wordt weergegeven:
Arie de Jong was weduwnaar van Maria Splinters en volgens de samensteller van die webpagina ook weduwnaar van Martha Buisman.
Ik heb het vermoeden dat de samensteller/website eigenaar van de bovenvermelde website dit inmiddels heeft aangepast aangezien ik de fout niet meer kan ontdekken.
Dhr.Taco Reinoud de Vries zou dit aangepast hebben, maar een contactpagina of e-mailadres vermelden via zijn website is er niet bij, bang waarschijnlijk voor spam of voor mensen zoals ik die dagelijks tientallen fouten ontdekken op genealogische websites, dit getuigt sowieso al van de mentaliteit van bepaalde mensen die achter bepaalde genealogische websites zich schuil houden.
 

Holland America Line Hoboken in New Jersey waar alle schepen aanmeerden vanuit Rotterdam, foto ca. 1910
 

De laatste reis naar het geboorteland?

Grietje (51) en haar vader Meindert (76) zijn in het najaar van 1955 op familiebezoek geweest in Nederland.
Zij keerden terug naar Canada vanuit Rotterdam op vrijdag 9 december 1955 met de S.S. Maasdam (bouwjaar 1952)
Aankomst New York op maandag 19 december 1955, beiden reisden Touristenklasse.
S.S.Maasdam bouwjaar 1952
Verkocht aan een Poolse rederij in 1968, naam Stefan Batory, verkocht in 1988 aan Erne Compania Maritima S.A., Panama, Panama R.P.
In 1989 verkocht aan City Shipping International Inc., Nassau, Bahama's
laatst bekende eigenaar: rederij Courage Martime S.A., Nassau, Bahama's - manager: Tony Travel & Agency Ltd.
 
The Ancestor Company
Alle rechten voorbehouden,
Foto's en Bron: Taco Reinoud de Vries.
Met dank aan diverse archiefinstellingen voor het beschikbaar stellen van bepaalde afbeeldingen en feiten.
Copyright © Genealogybos.com 2024