Dirk Jan (Dick) van Hunnik & Wilhelmina Margaretha van Hunnik Humberg

Dirk Jan (Dick) van Hunnik vertrok samen met zijn vrouw Wilhelmina Margaretha Humberg op zaterdag14 maart 1908  met de s.s. Rijndam vanuit Rotterdam naar Amerika, aankomst New York dinsdag 24 maart 1908.
Zij reisden 2e klasse, wat inhoudt dat zij na controle door medisch personeel direct in de haven van New York van boord konden gaan en hun reis naar Sioux City, Iowa konden gaan voortzetten.


Dirk Jan (Dick) van Hunnik en zijn vrouw Wilhelmina Margaretha Humberg waren tot Amerikaans staatsburger genationaliseerd op dinsdag 2 september 1924 door het District Court of Sioux County, Orange City, Iowa, USA.

Dick van Hunnik bracht rond december 1929 een bezoek aan Nederland voor de duur van ongeveer 6 weken, andere bronnen hebben het over een bezoek van drie maanden, maar dat terzijde.
Dick had zijn bejaarde moeder en broers en zusters bezocht in Nederland en waarschijnlijk ook vanwege het overlijden van zijn vader Hermanus die eerder overleed op woensdag 10 april 1929 in Zeist.
Dick vertrok vanuit Rotterdam met de s.s.Veendam op vrijdag 24 januari 1930, aankomst stond gepland op dinsdag 4 februari te New York maar vanwege een behoorlijke storm op zee, met windsnelheden van boven de 195 km per uur oftewel 120 miles ph, kwamen zij uiteindelijk 3 dagen te laat aan in Halifax, Nova Scotia, Canada inplaats van New York zoals gepland stond. aankomst was nu vrijdag 7 februari 1930.

De s.s.Veendam was behoorlijk beschadigd zoals vermeld stond in een krantenbericht van de The Alton Democrat van vrijdag 14 februari 1930, volgens het verhaal van Dick van Hunnik vlogen de potten en pannen, stoelen en andere meubelstukken door de eetzaal van de toeristenklasse, de brug waar de kapitein normaliter verblijft was ook behoorlijk beschadigd zoals ook de elektronische navigatie en diverse apparaten en allerlei zaken op het dek gingen overboord of werden stukgeslagen door de enorme storm, zelfs sommige reddingsboten werden beschadigd, al met al liep de s.s.Veendam behoorlijk gehavend de haven van Halifax, Nova Scotia, Canada binnen, er waren 7 gewonden geen doden maar de schade aan het schip was groot.
Dick reisde toeristenklasse oftewel voorheen 3e klasse,
Dick vertelde verder dat hij ondanks zijn bezoek aan familieleden in Nederland voor geen duizend dollar ooit nog een voet op een schip zou zetten, maar die belofte heeft Dick niet waargemaakt want Dirk Jan (Dick) en zijn vrouw hebben een bezoek gebracht in 1952 aan Nederland, overigens was dit wel de laatste maal dat zij Nederland hebben bezocht, zij keerden terug naar Amerika op woensdag 29 oktober 1952 met het schip de M.S.Rijndam, zij reisden toeristenklasse oftewel voorheen 3e klasse, aankomst New York op zaterdag 8 november 1952.
Beide zusterschepen "Maasdam" en "Rijndam" zijn hier te zien aan de terminal van de Holland America Line in New York.
Voor vele jaren was deze terminal de poort naar de Verenigde Staten voor miljoenen mensen, wel of niet via Ellis Island.

 

Krantenknipsels van fam.Dick van Hunnik 1930 t/m 1990
Newspaper clippings from fam.Dick Hunnik of 1930 till 1990
Klik Hier

 
 
The Ancestor Company
Alle rechten voorbehouden,
Met dank aan diverse archiefinstellingen voor het beschikbaar stellen van bepaalde afbeeldingen en feiten.
Copyright © Genealogybos.com 2023.